Μπορεί για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992) η ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στο Ρίο να είναι η μικρότερη αριθμητικά, όμως δεν παύει να είναι και μια από τις ποιοτικότερες όλων των εποχών.

Διαθέτει ένα κράμα εμπειρίας και νεανικού ενθουσιασμού που μπορεί να πετύχει την τέλεια χημεία και να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν αυτή η ελληνική αποστολή δεν ξεπεράσει τις επιτυχίες του Πεκίνου το 2008 (2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια) και φυσικά του Λονδίνου το 2012 (δύο χάλκινα). Υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο τα φαβορί για μετάλλιο, που είναι αναμφίβολα η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, οι οποίοι είναι και πιο φρέσκοι στη διοργάνωση –για την Κατερίνα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί και για τον Λευτέρη οι πρώτοι.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ. Ομως υπάρχουν και οι παλιές καραβάνες. Ο Ηλίας Ηλιάδης, που θα μπει για 4η φορά σε τατάμι Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ο κορυφαίος διαχρονικά έλληνας κολυμβητής Σπύρος Γιαννιώτης (που θα κυνηγήσει στους 5ους του Ολυμπιακούς το πρώτο του μετάλλιο, στη μαραθώνια κολύμβηση) αλλά και ο άλλοτε βασιλιάς του μονόζυγου Βλάσης Μάρας, στην 4η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς.

Στον στίβο έρχεται φορτσάτη (και έχοντας σταθεροποιηθεί στα μεγάλα άλματα) η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν.

ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ. Η Εθνική Πόλο διεκδικεί τη δική της τύχη για ένα μετάλλιο έχοντας καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου πόλο, ενώ η ελληνική κωπηλασία θα προσπαθήσει να κάνει την ευχάριστη έκπληξη και να φέρει για 4η συνεχόμενη φορά μετάλλιο από Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουν στον τελικό και μετά όλα είναι πιθανά τόσο για το γυναικείο δίδυμο (Νικολαΐδου – Ασουμανάκη) του διπλού σκιφ όσο και για τα μέλη της τετρακώπου (Αγγελόπουλος – Τζιάλας – Τσίλης – Χρήστου) που είχαν χάσει στο νήμα το χάλκινο στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια.

Στους αουτσάιντερ μπορεί να ξεπεταχτεί ακόμα και μετάλλιο από την Αννα Κορακάκη (σκοποβολή), τη Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία) ακόμα και από την έμπειρη Σοφία Μπεκατώρου μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη στη νέα κατηγορία της ιστιοπλοΐας (Nacra 17).

Ενα αγώνισμα που πάντα μας χάριζε διακρίσεις και υπάρχει επίσης ο Βύρωνας Κοκκαλάνης στην ιστιοσανίδα αλλά και ο Μιτάκης στα φιν και οι έμπειροι Μάντης και Καγιαλής στα 470, όλοι ικανοί ακόμα και για το βάθρο!

Υπάρχουν φυσικά και αθλητές (Τεντόγλου στο μήκος, Γκολομέεφ στην κολύμβηση, Τσάκωνας στο ύψος, Φιλιππίδης στο επί κοντώ και Γκιώνης στο πινγκ-πονγκ) που ψάχνουν τη μεγάλη διάκριση η οποία μπορεί να είναι ακόμη και συμμετοχή στον τελικό του αγωνίσματός τους.