Στο θρυλικό Μαρακανά του Ρίο, απόψε, η Σοφία Μπεκατώρου –θρυλική μορφή της ιστιοπλοΐας με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο και με συμμετοχή σε τέσσερις Ολυμπιακούς με 3η διαφορετική κλάση σκάφους –θα μπει πρώτη και καλύτερη ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και είναι βέβαιο ότι πέρα από τη συγκίνηση της στιγμής, θα έχει στο μυαλό της και την εικόνα της πολυαγαπημένης της αδελφής Βάριας, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες και ενώ η Σοφία έπαιρνε μια ακόμα πρόκριση στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.

«Η Βάρια έκανε πάντα υπερβάσεις και ξέρω καλά ότι η παρουσία της θα είναι σε κάθε στιγμή μαζί μας. Αυτή τη φορά πρέπει να κάνω τη δική μου υπέρβαση και αφήνοντας πίσω όλα όσα έχουν συμβεί, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στην ομάδα μας και να μεταφέρω αυτό που μόνο με πράξεις μεταλαμπαδεύεται, τη δύναμη της προσπάθειας στις πιο αγχογόνες συνθήκες» εκμυστηρεύεται στην «Ομάδα» η πρωταθλήτριά μας, που δεν ξεχνάει πόσο τη βοήθησε η αδελφή της να μην εγκαταλείψει το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να είναι συνέχεια δίπλα της. «Της χρωστώ ότι με διευκόλυνε ώστε να μην έχω ενδοιασμούς ή τύψεις να κυνηγήσω το όνειρό μου. Η Βάρια ήξερε ότι η ιστιοπλοΐα και η προσπάθεια του “Ανεμος Ελλάδας” είναι τμήμα μου. Σκεπτόμενη ανιδιοτελώς, άντλησε αγάπη από τον χρόνο που περάσαμε μαζί και μετά με ενθάρρυνε να φύγω ώστε να πολεμήσω για τα πιστεύω μου» λέει και περιγράφει πώς περιμένει τη μεγάλη στιγμή: «Ξέρω ότι στην αρχή θα υπάρχει μια ησυχία που όμως έχει τη δική της ξεχωριστή ενέργεια. Οταν ανακοινωθεί η είσοδος της ελληνικής ομάδας και μπούμε στο στάδιο, ο κόσμος θα αρχίσει να επευφημεί. Εμείς οι έλληνες αθλητές έχουμε διανύσει διαφορετική διαδρομή για να φτάσουμε ώς εδώ σε σχέση με τους περισσότερους αντιπάλους μας και είμαι περήφανη που κρατώντας τη σημαία θα οδηγήσω την ελληνική ομάδα σε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Είμαι πολύ περήφανη για τους συναθλητές μου».

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ. Στη νέα κατηγορία (Nacra 17) θα συμμετάσχει τελικά με τον Μιχάλη Πατενιώτη, που διαδέχθηκε τον Κώστα Τριγκώνη, με τον οποίο είχαν αρχίσει όλη αυτή την προσπάθεια.

«Ο καθένας τους είναι ξεχωριστός και με τον τρόπο και τον χαρακτήρα του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθειά μας. Χρειάζεται ψυχή και ήθος για να μπορέσεις να δώσεις τα σκήπτρα σου σε κάποιον άλλο και να θες πραγματικά να πετύχει όπως έκανε ο Κώστας. Και θέλει κότσια να αναλάβεις την ευθύνη μιας τέτοιας θέσης και να δοθείς ψυχή τε και σώματι σε μια ολυμπιακή προσπάθεια που έχει κυριολεκτικά το μαχαίρι στον λαιμό, όπως έκανε ο Μιχάλης. Είμαι ευγνώμων για τις συνεργασίες μου και χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν τώρα εδώ».

«Για όλες τις γυναίκες»

Η Σοφία Μπεκατώρου γράφει Ιστορία απόψε καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν κρύβει τη χαρά της γενικότερα για το γυναικείο φύλο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα αλλά και για τις γυναίκες, πολλές εκ των οποίων βλέπω να μάχονται για να επιβιώσουν, να μπορέσουν να συνδυάσουν τις πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους».