Μπορεί αυτή τη στιγμή να ακούγεται και σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά είναι ένα ερώτημα που αρχίζει –τουλάχιστον –να ψιθυρίζεται μεταξύ των Ρεπουμπλικανών: Και αν ο Τραμπ αποσυρθεί από την κούρσα; Στο παρελθόν δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ θα δημιουργούνταν και πρακτικές δυσκολίες. Ωστόσο, η υπόθεση έχει μια λογική. Και εδράζεται σε μια σειρά από γεγονότα. Γιατί εάν είναι γεγονός ότι η καμπάνια του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών πηγαίνει πολύ καλά οικονομικά (μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 64 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από μικροδωρεές), είναι επίσης γεγονός ότι το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο σε τέτοιο σημείο, ώστε στελέχη των Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον κι ότι γίνονται σκέψεις ακόμη και να τεθεί ο Τραμπ υπό επιτροπεία, ώστε να έχει μια στοιχειώδη καθοδήγηση.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φαίνεται εξάλλου ότι αρχίζει να φθείρεται δημοσκοπικά μετά την τραγική εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας που ξεκίνησε με το κάλεσμα στους Ρώσους να δώσουν στη δημοσιότητα τη χαμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον και ολοκληρώθηκε με τα απαξιωτικά σχόλια εις βάρος της οικογένειας ενός παρασημοφορημένου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται γύρω στις δέκα μονάδες του αντιπάλου της –ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχασε πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Ο λόγος δεν είναι μόνο πως ο Τραμπ επέλεξε λάθος στόχο επιτιθέμενος στην οικογένεια του στρατιώτη, αλλά και ότι όταν βάζει στο στόχαστρό του την Κλίντον πυροβολεί με μπαζούκας –«είναι ο διάβολος», «αυτή έχει ιδρύσει το ISIS» κ.λπ.).

Λάδι στη φωτιά. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει τρομάξει το κόμμα του που τώρα φοβάται ότι δεν θα χάσει μόνο τον Λευκό Οίκο, αλλά και την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Ο ίδιος έριξε λάδι στη φωτιά αρνούμενος να στηρίξει δύο πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικανών: τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Τζον ΜακΚέιν και τον ηγέτη του κόμματος στο Κογκρέσο Πολ Ράιαν. Από την άλλη πλευρά, τους δυο Ρεπουμπλικανούς έσπευσε να στηρίξει ο Μάικ Πενς, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ. Γεγονός που ερμηνεύεται ως απόδειξη του χάσματος που χωρίζει τον υποψήφιο πρόεδρο από τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Τι απομένει λοιπόν για την απόσυρση; Μια καλή δικαιολογία, απαντούν οι άσπονδοι φίλοι ενός υποψηφίου που μετέτρεψε τις εκλογές σε ριάλιτι σόου.

Οι μεγάλες διαφορές

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC/WSJ, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις γυναίκες (51% έναντι 35% του Ντόναλντ Τραμπ), στους Αφροαμερικανούς (99% – 1%), στις μειονότητες (69% – 17%), στους νέους (46% – 34%) και στους πτυχιούχους (47% – 40%). Από την πλευρά του, ο Τραμπ προηγείται στους λευκούς (45% – 40%), στους άνω των 60 (46% – 43%), ενώ στους άνδρες ψηφοφόρους οι δυο αντίπαλοι εμφανίζονται ισόπαλοι (43% για τον Τραμπ, 42% για την Κλίντον).