Εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε κατά του Κοινοβουλίου του Κοσόβου το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με αστυνομικό που βρισκόταν στην περιοχή, ο οποίος πρόσθεσε πως υπήρξαν ζημιές αλλά κανένας τραυματισμός από την επίθεση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άτομα που επέβαιναν σε δυο μοτοσικλέτες εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα κατά του κτιρίου της Βουλής. Ωστόσο, οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή.

Το Κοινοβούλιο βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της κυβέρνησης, σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινα.

Μετά την έκρηξη, αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τους τελευταίους δέκα μήνες επικρατεί ένταση ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις του κρατιδίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν πετάξει αρκετές φορές δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα της Βουλής, διαμαρτυρόμενοι για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στους κατεχόμενους σερβικούς δήμους, ως αποτέλεσμα συμφωνίας με τη Σερβία, κατόπιν μεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διχάζει και η διασυνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την ίδια περίοδο.

Την Πέμπτη το πρωί η κυβέρνηση του Κοσόβου ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επικυρώσει συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, στην οποία αντιδρά η αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι με αυτήν παραχωρούνται 8000 εκτάρια κοσοβάρικης γης στην γειτονική χώρα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μπροστά από τη Βουλή ενάντια σε αυτή την συμφωνία. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν σύντομα, αφού το θέμα δεν τέθηκε για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.

Η υιοθέτηση από το Κόσοβο της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση καθεστώτος διέλευσης χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, όπως ισχύει από το 2010 για τα γειτονικά κράτη: Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Βοσνία.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και ακόμη δεν έχει αναγνωρισθεί από τη Σερβία. Εχει υπογράψει εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί και από πέντε κράτη-μέλη της Ενωσης: Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα και Σλοβακία.