Χάκερ και ολιγάρχες, βίλες στη Φλόριδα και ξενοδοχεία στην Κόκκινη Πλατεία, ενεργειακά παιχνίδια και διαγωνισμοί για τη Μις Κόσμος: έχει πραγματικά απ’ όλα το «ρωσικό πακέτο» του Ντόναλντ Τραμπ –ακόμη και τη σκιά του Κρεμλίνου πάνω από τις αμερικανικές εκλογές.

Εάν ο Πούτιν παίζει το χαρτί του Τραμπ, δεν είναι μόνο επειδή είναι ορκισμένος εχθρός της Χίλαρι Κλίντον, η οποία εδώ και χρόνια τον κατηγορεί για αυταρχισμό, ενώ έφτασε να συγκρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας με τις εισβολές του Χίτλερ στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι και επειδή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να σιγοντάρει τις θέσεις της Μόσχας για το ΝΑΤΟ, την Κριμαία και γενικότερα τον ρόλο του Κρεμλίνου στη διεθνή σκηνή. Γιατί πριν ακόμη ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες αποδόθηκαν σε χάκερ συνδεδεμένους με τις ρωσικές υπηρεσίες, ο Τραμπ εμφανιζόταν τουλάχιστον φιλικός απέναντι στη Ρωσία. Είχε υπενθυμίσει πολλές φορές τους επαίνους του Πούτιν προς το πρόσωπό του. Είχε υποστηρίξει ότι μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα θα ήταν χρήσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για τις ηγετικές ικανότητες του ρώσου προέδρου.

Φλερτ από το 1987. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ υπερηφανευόταν πάντα για τις άριστες επιχειρηματικές σχέσεις που είχε με τους Ρώσους. Διάφορες έρευνες μέσων ενημέρωσης έχουν δείξει ότι ακόμη και αν οι μπίζνες του Τραμπ στη Ρωσία δεν του απέφεραν κέρδη, του έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα δίκτυο στενών επαφών. Οι σχέσεις αυτές χρονολογούνται από το 1987: ήταν εκείνη τη χρονιά που ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κατασκευάσει έναν Trump Tower κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε ποτέ. Δέκα χρόνια αργότερα, πάντως, είχε επιχειρήσει (και πάλι χωρίς αποτέλεσμα) να βάλει χέρι στο τεράστιο Hotel Rossya. Τελικά ο Τραμπ κατάφερε να πουλήσει το 2008, στο αστρονομικό ποσό των 95 εκατομμυρίων δολαρίων, μια βίλα στο Παλμ Μπιτς. Ο αγοραστής ήταν ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό. Αλλοι ολιγάρχες έχουν επενδύσει στο Trump Soho Hotel της Νέας Υόρκης.

Πριν από τρία χρόνια –γράφει η «Ρεπούμπλικα» –ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάρει 7 εκατομμύρια δολάρια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Αράς Αγκαλάροφ, για τα δικαιώματα του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Κόσμος. Ο Τραμπ είδε τον διαγωνισμό ως μια ευκαιρία για να συναντηθεί με τον Πούτιν –αλλά ούτε και εκείνη τη φορά τα κατάφερε.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκίνησαν από τη Μόσχα. Ο στόχος ήταν να εκτεθεί η Χίλαρι Κλίντον, λένε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Τραμπ, ωστόσο, θεώρησε ότι είχε μπροστά του μια ευκαιρία που έπρεπε να πιάσει από τα μαλλιά: κάλεσε δημοσίως τη Ρωσία να δώσει στη δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν χαθεί από τον προσωπικό λογαριασμό της Κλίντον και τον οποίο χρησιμοποιούσε ως υπουργός Εξωτερικών.

Το κουμπί της επανεκκίνησης. Ο Τραμπ φαίνεται να ποντάρει στις κακές σχέσεις ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και στην υποψήφια των Δημοκρατικών. Κακές σχέσεις που παραμένουν παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε επιχειρήσει να φτιάξει το κλίμα. Ηταν το 2009, τη χρονιά που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, όταν η Κλίντον δώρισε στον Πούτιν ένα κόκκινο κουμπί. Ο συμβολισμός ήταν η επανεκκίνηση σε μια διαφορετική βάση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας. Αλλά η επανεκκίνηση δεν έγινε ποτέ –αντίθετα οι σχέσεις των δυο πλευρών έγιναν χειρότερες. Η Κλίντον κατήγγειλε χωρίς περιστροφές την πολιτική του Κρεμλίνου στην Ουκρανία αλλά και τις παρατυπίες στις ρωσικές εκλογές του 2011. Ο Πούτιν δεν την συγχώρησε ποτέ γι’ αυτό.