Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν τη Γαλλία τους τελευταίους 18 μήνες δεν θα αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δήλωσε Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος από την Πέμπτη βρίσκεται στο Ρίο.

Ο ίδιος έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει για έναν μακρύ «πόλεμο» κατά των ισλαμιστών μαχητών εντός και εκτός της Γαλλίας, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει δηλώσει ότι είναι αναπόφευκτες περισσότερες επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος.

Αρκετά θερινά φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί, υπό τον φόβο επιθέσεων, ενώ την Παρασκευή η αστυνομία στο Παρίσι συνέλαβε έναν αφγανό μετανάστη, για τον οποίο -σύμφωνα με πηγή της γαλλικής αστυνομίας- υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζε επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Κάθε υποψήφια πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με το θέμα της τρομοκρατίας. Καμία δεν είναι στο απυρόβλητο» δήλωσε ο Ολάντ στην Le Parisien.

Ο Ολάντ έφθασε την Πέμπτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γαλλίας για την ανάληψη της διοργάνωσης του 2024. «Πράγματι, η απειλή είναι εκεί, αλλά η χώρα μας είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Και ποιος ξέρει πώς θα μοιάζει ο κόσμος το 2004» τόνισε στην ίδια συνέντευξη.

Η Γαλλία δεν έχει φιλοξενήσει θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1924 και έχασε με μικρή διαφορά τη διοργάνωση των Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο.