Ο αγώνας των τούρκων δημοσιογράφων να φανούν «ερντογανικότεροι του Ερντογάν» έχει αγγίξει νέα επίπεδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και αρκετά καλή ήταν η επίδοση της Οζλέμ Ακτάι: Η τουρκάλα ρεπόρτερ έπιασε λαβράκι και βρήκε, μέσα σε σωρό εγγράφων υποστηρικτών του Γκιουλέν, τεφτέρι με -τι άλλο θα μπορούσε να ήταν- κωδικούς των πραξικοπηματιών.

Τουλάχιστον έτσι κατάλαβε, επειδή μάλλον δεν παίζει βιντεοπαιχνίδια…

Η Ακτάι παρουσίασε τα ευρήματά της σε ζωντανή σύνδεση στο κανάλι ATV. Πίσω της βρίσκονταν δύο πολίτες που κρατούσαν μεγάλο σάκο με έγγραφα και αντικείμενα που είχαν βρεθεί στην κατοχή προσώπων που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με το δίκτυο του Γκιουλέν (τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της 15ης Ιουλίου).

Η ρεπόρτερ είχε ξεχωρίσει σημειωματάριο, το οποίο έδειξε στην κάμερα και, κατά την δική της τουλάχιστον ερμηνεία, περιείχε κωδικούς για «κρυπτογραφημένη συνεννόηση» που αφορούσε το πραξικόπημα. Λέξεις όπως «όπλα», «ελικόπτερο», «μοτοσικλέτα», «ενέργεια» αντιστοιχούσαν σε αυθαίρετους αριθμούς.

Οταν δεν αναγνωρίζεις τα λάθη σου…

Η (φαινομενική) συνάφεια με την προετοιμασία του πραξικοπήματος είχε όμως παρασύρει την Ακτάι. Επειδή στην πραγματικότητα οι κωδικοί ήταν… κωδικοί για κόλπα στο δημοφιλέστατο βιντεοπαιχνίδι Grand Theft Auto IV (GTA IV).

Βέβαια, αυτό το έγραφε πάνω πάνω το σημείωμα: «Κωδικοί GTA IV». Αλλά είτε η ρεπόρτερ δεν ήξερε τι ήταν, είτε θεώρησε ότι ήξερε καλύτερα και δεν ξεγελάστηκε από τον δήθεν αθώο τίτλο.

Οπως ήταν φυσικό, πυροδότησε γρήγορα τσουνάμι γελοιοποίησης στο τουρκόφωνο Διαδίκτυο.

Και πάλι ως σωστή δημοσιογράφος ωστόσο, η Ακτάι υπερασπίστηκε τον εαυτό της αντί να αναγνωρίσει το λάθος της με το επιχείρημα ότι «τρομοκράτες» έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει ως μέσο επικοινωνίας διαδικτυακά «πολεμικά παιχνίδια».