Τα ξένα ΜΜΕ είχαν πέσει πάνω στον μικρόσωμο αθλητή και τον είχαν σχεδόν κρύψει από τα μάτια των υπολοίπων. Κάποιοι ξένοι συνάδελφοι που δεν έβλεπαν ποιος ήταν αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο για το μεγάλο αστέρι των διοργανωτών, τον Ζανέτι, ή για κάποιον από τους Κινέζους. Φυσικά ο αθλητής που είχε τραβήξει όλα τα φλας της δημοσιότητας πάνω του δεν ήταν άλλος από τον κορυφαίο αθλητή των κρίκων παγκοσμίως την τελευταία διετία, τον δικό μας Λευτέρη Πετρούνια, που λίγη ώρα νωρίτερα είχε υποχρεώσει ακόμα και τους Βραζιλιάνους να σηκωθούν όρθιοι και να τον χειροκροτήσουν για τη σχεδόν αψεγάδιαστη παράστασή του στον προκριματικό των κρίκων. Ιπποτικά και ο μεγάλος αντίπαλός του έδωσε το χέρι στον έλληνα πρωταθλητή ξέροντας ότι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο δεν αρκεί απλά μια προσευχή στον Ιησού τον Λυτρωτή, προκειμένου να νικήσει τον κορυφαίο αθλητή του αγωνίσματος την τελευταία διετία.

Ο Πετρούνιας είχε τέτοια σιγουριά για τον εαυτό του, που όταν είδε στα ψηλά ότι εκτέλεσε το πρόγραμμά του άψογα (άρα είχε εξασφαλίσει μια βαθμολογία τουλάχιστον στους 15.800 βαθμούς) έκανε ένα μικρό βήμα στην έξοδο, προκειμένου να μη ρισκάρει παραπάνω παραπάτημα.

«Ακόμα δεν είδατε τίποτε, περιμένετε να με δείτε στον τελικό τώρα που μου έφυγε και το άγχος. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαι πλέον απελευθερωμένος γιατί τώρα είχα πίεση» παραδέχτηκε μιλώντας στην «Ομάδα» ο άρχοντας των δαχτυλιδιών που μόλις προσγειώθηκε στο έδαφος, έσφιξε τα χέρια του πανηγυρίζοντας, αλλά αμέσως έριξε και μια κλεφτή ματιά προς τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη που έχει μάτι – αλφάδι. Οταν ο κόουτς τού έγνευσε με ικανοποίηση, εκεί ο Πετρούνιας βεβαιώθηκε ότι είχε κάνει άψογη εκτέλεση και τον αγκάλιασε.

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί έστω και με ένα βηματάκι στην έξοδο που ήταν όμως μελετημένο για να μη ρισκάρουμε, πάλι πήρα μια σημαντική διαφορά από τον Ζανέτι (σ.σ. 15.833 έναντι 15.533 βαθμούς) που είχε άψογη έξοδο. Αυτό μου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον τελικό» πρόσθεσε ο Πετρούνιας.

Μεγάλοι αντίπαλοί του θα είναι και οι Κινέζοι Λιου (με 15.900 β. στο βραδινό προκριματικό πέρασε με την καλύτερη επίδοση στον τελικό) και Γιου (15.800).

Ο ΜΑΡΑΣ. Δυστυχώς, ο έτερος Καππαδόκης, ο Βλάσης Μάρας, δεν κατάφερε ούτε στους 4ους συνεχόμενους Ολυμπιακούς του να μπει στον τελικό του απαιτητικού –και με μεγάλο ρίσκο –μονόζυγου.

«Πλήρωσα ένα μέγιστο λάθος που έκανα στην πορεία του αγώνα. Δεν πρόκειται να σταματήσω ούτε τώρα, απλά θέλω πια να επιστρέψω σε έναν τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος και μετά βλέπουμε. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν με πάνε οι Ολυμπιακοί, αλλά έχω και σε άλλους αγώνες αποτυχίες, απλά εδώ πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας πιο έντονα» παραδέχτηκε, ενώ θα μείνει να δει και τον φίλο του στους κρίκους.

Η πρώτη ημέρα των Αγώνων επεφύλασσε έναν σοκαριστικό τραυματισμό (η εικόνα είναι πολύ σκληρή) για τον Γάλλο Αϊτ Σαΐντ που έσπασε το πόδι του στην προσγείωση στο άλμα. Είχε επανέλθει μόλις πέρυσι από έναν επίσης σοβαρό τραυματισμό, που του είχε στοιχίσει τους προηγούμενους Ολυμπιακούς. Δύσκολα θα μπορέσει να ξαναγωνιστεί στο μέλλον.