Η περίπτωση της ελληνίδας κολυμβήτριας που αποτέλεσε το πρώτο και ελπίζουμε τελευταίο περιστατικό ντόπινγκ για αυτή την ελληνική αποστολή – βρίσκεται ήδη πίσω στην Αθήνα – τάραξε τα νερά της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες διότι ήταν μια αθλήτρια που πριν από λίγους μήνες είχε απασχολήσει την ΚΟΕ και είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο έλεγχος όλων των αθλητών και αθλητριών της αποστολής είχε γίνει σχεδόν έναν μήνα και πλέον πριν από τους αγώνες, η ενημέρωση έφτασε στο ελληνικό αρχηγείο παραμονές της τελετής έναρξης!

Το όνομα της κολυμβήτριας μας είναι φυσικά γνωστό από την πρώτη στιγμή, αλλά η «Ομάδα» τηρώντας τη δεοντολογία δεν προχωράει σε δημοσίευσή του πριν από την επίσημη ανακοίνωση, μετά το άνοιγμα και της δεύτερης δόσης του δείγματος.

Το άσχημο είναι πάντως ότι πλέον δημιουργείται αρνητική παράδοση καθώς μετά το Σίδνεϊ το 2000 δεν έχει υπάρξει ολυμπιακή αποστολή χωρίς κάποιο απρόοπτο περιστατικό ντόπινγκ (και όχι μόνο) της τελευταίας στιγμής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας άφησαν μεν αθλητική κληρονομιά, αλλά δυστυχώς ήταν η διοργάνωση από την οποία άρχισαν να ξεσπούν τα σκάνδαλα ντόπινγκ και να αποτελούν πλέον θλιβερή παράδοση (!) κάθε τετραετία.

Οι παραβάτες αργότερα αθωώνονταν (ως είθισται) από τα ελληνικά δικαστήρια, γεγονός που απλώς τους επέτρεπε να διατηρούν τα προνόμιά τους από το ελληνικό κράτος καθώς για τις διεθνείς Ομοσπονδίες και φυσικά για τη ΔΟΕ δεν έπαιζε κανένα ρόλο.