Για τους γνωρίζοντες, η Αννα Κορακάκη ήταν βάσιμη ελπίδα διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τα πρόσωπα δε που όλοι περιμένουμε να δούμε και να θαυμάσουμε. Φρέσκια, νέα, γεμάτη ζωντάνια και απόλυτα συγκροτημένη σε λόγο και συμπεριφορά. Η αθλήτρια αυτή (έκπληξη η επιτυχία της ακόμη και για τους διοργανωτές που δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη μεταφραστή!), αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες των σύγχρονων ελλήνων αθλητών που πασχίζουν να ξεχωρίσουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Οσοι είναι λιγότερο προβεβλημένοι συχνά πυκνά βάζουν το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων τους, ενώ αναζητούν χορηγούς που έρχονται με δυσκολία. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις όπου προπονούνται απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν άρτιες. Ο αθλητισμός έχει τις αντιξοόητές του, ειδικά για όσους καταθέτουν ιδρώτα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Η σκοποβολή, όντως, δεν έχει την προβολή άλλων αθλημάτων. Η Κορακάκη έστρεψε πάνω της όλους τους προβολείς και μπράβο της. Και μαζί με αυτούς συγκέντρωσε, ως είθισται, αρκετούς που επιζητούν λάμψη από τη λάμψη της. Το ζήτημα είναι πόσοι θα θυμούνται τους αθλητές στα δύσκολα.

Ντόπινγκ

Δυστυχώς, η σκιά του ντόπινγκ πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Κι αυτό συμβαίνει μετά το 2000 –έκτοτε πάντα ανακαλύπτουμε κάποιο περιστατικό που προκαλεί οργή και θλίψη ταυτόχρονα. Στην Αθήνα το 2004 είχαμε την αλήστου μνήμης ιστορία με τους Κεντέρη – Θάνου. Αργότερα, την αφαίρεση του μεταλλίου από τον αρσιβαρίστα Σαμπάνη. Το 2008 στο Πεκίνο, οι έλληνες απεσταλμένοι έτρεχαν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο μέσα στη νύχτα για να ακούσουν τις εξηγήσεις της Φανής Χαλκιά που είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο κατά την προετοιμασία της. Την ίδια εποχή πάνω-κάτω είχαμε τον Γκούση και τον Ρέγα, ενώ το 2009 ενημερώθηκε για θετικό δείγμα η Τσουμελέκα. Το 2008 υπήρξε η χειρότερη χρονιά σε θέματα ντόπινγκ. Το 2012 προέκυψαν οι αποκλεισμοί του ακοντιστή Γερβάσιου Φιλιππίδη και του άλτη του ύψους Δημήτρη Χονδροκούπη. Τώρα, το κακό μαντάτο αφορούσε κολυμβήτρια. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Και δεν τελειώνει.

Αποκλεισμός

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) επιβεβαίωσε πως η αποστολή της Ρωσίας αποβάλλεται από τους Παραολυμπιακούς του Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου)!

«Είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε τον δίκαιο συναγωνισμό. Κάτι ζωτικό για την ακεραιότητα και αξιοπιστία των Αγώνων. Πιστεύω ότι η ρωσική κυβέρνηση κατέστρεψε τους αθλητές της. Με αηδιάζει που βάζουν τα μετάλλια πάνω από την ηθική» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου στο Ρίο ο πρόεδρος της IPC Φίλιπ Κρέιβεν και κατέληξε: «Συμπάσχω με τους ρώσους αθλητές που θα χάσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Δυστυχώς, είναι μέρος ενός συστήματος που δεν λειτουργεί σωστά».

Γι’ αυτό και στους κύκλους της ΔΟΕ έχει ξεσπάσει μια μεγάλη κόντρα καθώς πολλοί ήθελαν ανάλογη απόφαση και από τον Τόμας Μπαχ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ρίο

Οι διοργανωτές έχουν τα δικά τους προβλήματα, καθώς βλέπουν τα γήπεδα να μη γεμίζουν (με εξαίρεση την κολύμβηση έως τώρα, όπως και τα ματς της αμερικανικής ομάδας του μπάσκετ). Και οι ίδιοι όμως κάνουν τη ζωή των θεατών δύσκολη. Ατέλειωτες ουρές από την πρώτη ημέρα στις εισόδους των σταδίων, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να αυξάνεται καθημερινά.