Ολα συνέβησαν με κινηματογραφική ταχύτητα μετά την άρνηση του Πελέ την Παρασκευή το πρωί να ανάψει τον ολυμπιακό βωμό. Οι έντονοι πόνοι που νιώθει εδώ και πολλές ημέρες ο άλλοτε βασιλιάς του ποδοσφαίρου στο δις χειρουργημένο ισχίο του καθιστούσαν αδύνατη την περίπτωση να ανέβει τα σκαλοπάτια μέχρι τον ολυμπιακό βωμό του Μαρακανά.

Ακόμα κι όταν περίμενε για μιάμιση ώρα την άφιξη της Φλόγας στο Μουσείο της Σάντος, πριν από δύο εβδομάδες, ο Πελέ καθόταν σε έναν ξύλινο πάγκο στο μπαλκόνι, τον οποίον δεν μπορούσαν να δουν οι θαυμαστές του που περίμεναν ανυπόμονα να κρατήσει την ολυμπιακή δάδα ο ποδοσφαιρικός τους θεός.

Οι διοργανωτές σκέφτηκαν τότε να κατασκευάσουν ένα ασανσέρ που θα μετέφερε τον Πελέ στο βωμό, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια δεν επέτρεπαν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. «Μου ζήτησαν να αντικαταστήσω τον Πελέ την τελευταία στιγμή. Ηταν έκπληξη, δεν το περίμενα», ομολόγησε ο Ντε Λίμα, χάλκινος ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στον Μαραθώνιο, παρά την επίθεση που δέχτηκε από τον ιρλανδό πρώην ιερέα Νιλ Χόραν, κι ενώ επροηγείτο εννέα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Μιλώντας στην εφημερίδα «Lance», ο Ντε Λίμα αποκάλυψε πως το τηλεφώνημα από τους διοργανωτές ήρθε αφού βρισκόταν ήδη στο Μαρακανά για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης.

«Σήμερα πήρα το χρυσό μου μετάλλιο. Το να ζω με αυτό το συναίσθημα είναι ακόμα σπουδαιότερο από ένα μετάλλιο. Μπορώ να το μοιραστώ με όλη τη χώρα», δήλωσε συγκινημένος. Ο Ντε Λίμα συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων καθώς το αγώνισμά του, ο Μαραθώνιος, είναι τελευταίος στο πρόγραμμα και πάντοτε έφτανε στις διοργανώτριες πόλεις καθυστερημένος.

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΙΡΛΑΝΔΟΣ. Κι ενώ ο Ντε Λίμα ζει το όνειρό του, ο 69χρονος Ιρλανδός Νιλ Χόραν, ο οποίος του στέρησε το χρυσό μετάλλιο, ζει τον εφιάλτη του. Μιλώντας στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο πρώην ιερέας δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν είδε στην οθόνη της τηλεόρασής του τον Ντε Λίμα να ανάβει τον βωμό στο Μαρακανά. «Οταν τον είδα με τα μάτια μου, εξοργίστηκα. Τον είδα και σκέφτηκα πώς “δεν θα ήσουν πουθενά αν δεν ήμουν εγώ”».

Φορώντας πράσινο μπερέ, ίδιο χρώμα γιλέκο και σκωτσέζικο κιλτ, ο Χόραν είχε διακόψει αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις πριν επιτεθεί στον Ντε Λίμα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, φωνάζοντας πως η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά.

Ο Ιρλανδός εξήγησε πως ο λόγος που συνεχίζει να εχθρεύεται τον Βραζιλιάνο είναι γιατί δεν του απάντησε παρά τις δύο απολογητικές επιστολές που του έστειλε στα πορτογαλικά.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό που δεν ανταποκρίθηκε στις απολογίες μου, αν και τις αναγνώρισε. Θα ήθελα να τον συναντήσω όπως και την οικογένειά του. Αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση. Απέτυχε παταγωδώς σε βασικά στοιχεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ευγένειας».

Ο άνθρωπος που μιλά για αξιοπρέπεια και ευγένεια δεν μπορούσε να εξηγήσει στην αμερικανική εφημερίδα γιατί επιτέθηκε στον Ντε Λίμα –«τον οποίον έπιασα όπως στο ράγκμπι. Πιστεύω πως ήταν το πεπρωμένο, πράγματα που πρέπει να συμβούν, που ήταν γραφτό. Ηταν θεόσταλτο».

Αγαπητός

Η περιπέτεια που έζησε ο Ντε Λίμα στους Αγώνες του 2004 τον έκανε ιδιαίτερα συμπαθή στους συμπατριώτες του αλλά και στη ΔΟΕ, που τον τίμησε με το Μετάλλιο Κουμπερτέν για το αθλητικό του πνεύμα