Ρατσιστικές συμπεριφορές έχουν καταγραφεί και κατά Ελλήνων της Βρετανίας. «Περίμενα σε μια στάση λεωφορείου όταν ξαφνικά άκουσα φασαρία. Γύρισα και είδα μια Αγγλίδα γύρω στα 35 να φωνάζει σε μια κυρία που κατάλαβα ότι ήταν μητέρα της. Εκείνη προσπαθούσε να την ηρεμήσει, της έλεγε να μιλάει πιο σιγά. Οταν η κόρη της πρόσεξε ότι την κοιτούσα, σταμάτησε και μου είπε: “Ηλίθια καρ…, γύρνα πίσω στη χώρα σου. Γαμ… Ευρωπαίοι”. Σοκαρίστηκα και δεν αντέδρασα. Γύρισα την πλάτη μου, μπήκα στο λεωφορείο που ήρθε και έφυγα» λέει στα «ΝΕΑ» η 28χρονη Α.Σ. που κατάγεται από την Αθήνα (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούνιο στο Ερλς Κορτ, στο Κεντρικό Λονδίνο. «Ενιωσα πολύ άσχημα στην αρχή, φοβόμουν ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί. Σκεφτόμουν “τι κάνω εγώ εδώ;”. Αλλά μετά είπα ότι δεν θα το αφήσω να με επηρεάσει» συμπληρώνει η 28χρονη, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν ρεσεψιονίστ σε μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Μόνο λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ένα παρόμοιο περιστατικό καταγράφτηκε στο Βόρειο Λονδίνο. «Μόλις είχα τελειώσει τη δουλειά και περίμενα το λεωφορείο έξω από τον σταθμό Τέρνπαϊκ Λέιν. Ενας Αγγλος άρχισε να φωνάζει σε αλλοδαπούς που περίμεναν στη στάση: “Τι θα κάνετε τώρα που θα σας διώξουμε και θα πάτε πίσω; Γυρίστε στις χώρες σας”. Το ύφος του ήταν απειλητικό και οι περισσότεροι έσκυβαν το κεφάλι φοβισμένοι» θυμάται ο Ανδρέας Γκ., 20 ετών, από τη Χίο (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

«Οταν πλησίασε προς το μέρος μου και συνέχισε να λέει τα ίδια, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και του είπα: “Υπάρχει ζωή και πίσω στις πατρίδες μας, εσύ να δω τι θα κάνεις αν μείνεις μόνος σου εδώ”. Δεν μου απάντησε, αλλά συνέχισε να φωνάζει στους διπλανούς μου, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά» λέει ο Ανδρέας, που ζει στο Λονδίνο εδώ και δυόμισι μήνες και δουλεύει σε καφετέρια.

Για «ρατσιστική επίθεση» μέσα στον χώρο εργασίας κάνει λόγο στα «ΝΕΑ» η Αννα-Μαρία Παπασταθοπούλου, η οποία εργάζεται σε οίκο ευγηρίας στο Νόρφολκ της Ανατολικής Αγγλίας.

«Μόλις είχα τελειώσει τη βάρδιά μου ύστερα από δεκαεξίμισι ώρες δουλειάς μέσα σε ένα 24ωρο. Με πλησίασε ένας από τους προϊσταμένους μου και με ρώτησε γιατί δεν είχα ντύσει έναν ηλικιωμένο. Οταν του απάντησα ότι είχα σχολάσει και ήμουν πολύ κουρασμένη, έσκυψε επάνω μου και μου είπε ότι αν δεν το κάνω θα βρεθώ χωρίς δουλειά. Αρνήθηκα και τότε μου έδειξε την πόρτα με το χέρι και φώναξε: “Τσακίσου και φύγε από εδώ, είσαι άχρηστη, φύγε από τον χώρο μου αυτή τη στιγμή”. Ετρεμα ολόκληρη, πήρα την τσάντα μου και βγήκα έξω».

Η 35χρονη εξιστόρησε το περιστατικό σε άλλη προϊσταμένη, η οποία ενημερώνοντας τηλεφωνικά την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είπε, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα: «Ξέρεις, είναι ρατσιστής, γι’ αυτό φέρθηκε έτσι στην κοπέλα».