Ο πρόεδρος που οφείλει τα πάντα στις γυναίκες περιμένει να τον διαδεχθεί μια γυναίκα στην προεδρία –η πρώτη στην Ιστορία της χώρας του. Και στο μεταξύ δηλώνει ορκισμένος φεμινιστής με ένα άρθρο στο –ποιο άλλο; –γυναικείο περιοδικό «Γκλάμουρ». Από αυτή την άποψη, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος φεμινιστής πρόεδρος και όχι ο πρώτος μαύρος –αυτός ήταν ο Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με τη μαύρη συγγραφέα Τόνι Μόρισον. Σε κάθε περίπτωση, ο Ομπάμα δηλώνει πεπεισμένος ότι «δεν φτάνουν οι νόμοι για να αλλάξει η κοινωνία, είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος που εμείς οι άνδρες βλέπουμε τις γυναίκες».

Ασφαλώς σε αυτή τη φράση μπορεί να διαβάσει κανείς μια πάσα προς τη Χίλαρι Κλίντον. Οπως σημειώνει πάντως η «Ρεπούμπλικα», το πνεύμα της φράσης είναι απολύτως συνεπές με τη ζωή και την εμπειρία ενός άνδρα που μεγάλωσε από γυναίκες και ανάμεσα στις γυναίκες, από την ουσιαστικά ανύπαντρη γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο στη Χαβάη και τη γιαγιά που τον μεγάλωσε έως τη ζωή στον Λευκό Οίκο μαζί με τη σύζυγο, τις δύο κόρες τους και την πεθερά. Κι αυτές δεν είναι καν οι μόνες γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Γιατί είναι η γυναικεία ψήφος που τον έστειλε στον Λευκό Οίκο –οι έξι στις δέκα ψήφισαν υπέρ του και στις δύο εκλογές αναμετρήσεις.

Κανένας πρόεδρος δεν οφείλει τόσο πολλά στις γυναίκες, ούτε ο Ρίτσαρντ Νίξον που θυμήθηκε τη μητέρα του όταν εγκατέλειπε κλαίγοντας τον Λευκό Οίκο ούτε ο Τζορτζ Μπους που μεγάλωσε στη σκιά της μητέρας του Μπάρμπαρα. Και πάντως κανένας πρόεδρος στο παρελθόν δεν αναγνώρισε τον ρόλο τους όπως αυτός. «Η σημερινή εποχή είναι εξαιρετική για να είναι κάποιος γυναίκα. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία εκατό, και μετά τα τελευταία πενήντα, και μετά –αφήστε με να το πω –τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει κάνει τη ζωή απείρως καλύτερη για τις κόρες μου σε σχέση με τη ζωή της γιαγιάς μου. Αυτές οι δύο νεαρές γυναίκες περιμένουν τώρα όλοι οι άνδρες που θα συναντήσουν στη ζωή τους να είναι φεμινιστές όπως ο πατέρας τους».

Και οι γυναίκες ανταπέδωσαν. Η Μπρέντα Βέμπερ, επικεφαλής του Τμήματος Μελετών του Φύλου στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι απόλαυσε το άρθρο. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. «Οταν οι γυναίκες κατακτούν την ελευθερία τους, όλοι είμαστε πιο ελεύθεροι. Οταν οι γυναίκες κατακτούν την ισότητα, όλοι είμαστε πιο ίσοι» γράφει. Κι ακόμη: «Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τη στάση που έχουμε εμείς οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες για να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που αρχίζουν από τη στιγμή που η μαία ανακοινώνει: “είναι κορίτσι”». Δεν είναι καθόλου λίγο αν σκεφτεί κανείς ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν άνδρες που φωνάζουν για τη Χίλαρι Κλίντον: «Πήδα τη, την πουτάνα, Ντόναλντ».