Φυλλάδια που γράφουν «Οχι άλλα πολωνικά παράσιτα» μέσα σε γραμματοκιβώτια σπιτιών της Ανατολικής Αγγλίας. Φάκελοι με λευκή σκόνη και σημειώματα με τη λέξη «σιχάματα» με παραλήπτες τζαμιά του Λονδίνου. Ναζιστικά συνθήματα στην εξώπορτα ενός σπιτιού στη Βόρεια Ιρλανδία. Μετανάστες που παρενοχλούνται στον δρόμο από ανθρώπους που τους λένε «να τα μαζέψουν και να φύγουν». Κι ένας νεαρός που φωνάζει «γύρνα πίσω στην Αφρική» σε έναν μαύρο επιβάτη του τραμ στο Μάντσεστερ.

Εγινε ξαφνικά η Βρετανία ρατσιστική χώρα; Οχι, είναι η σύντομη απάντηση. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο ενδεχομένως ήταν (σε έρευνα του 2014 το ένα τρίτο των Βρετανών δήλωνε «φυλετικά προκατειλημμένο»).

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου ενθάρρυνε την εκδήλωση ξενοφοβικών συμπεριφορών εναντίον μεταναστών που ζουν στη Βρετανία.

Τον τελευταίο μήνα καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας. Στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος, αλλά και στην εβδομάδα που προηγήθηκε της διεξαγωγής του, καταγγέλθηκαν στην αστυνομία 6.200 περιστατικά εγκλημάτων μίσους (περίπου 200 ανά ημέρα). Εκτιμάται ότι οι επιθέσεις είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες, αλλά τα θύματα συχνά επιλέγουν να μην τις καταγγείλουν επειδή φοβούνται ή πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί μαζί τους. Τα εγκλήματα μίσους (hate crime) είναι πράξεις που υποκινούνται από εχθρότητα ή προκατάληψη εναντίον προσώπων που στοχοποιούνται για λόγους εθνοτικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, σεξουαλικούς ή αναπηρίας. Η ρητορική μίσους (hate speech) είναι η έκφραση λόγου που προωθεί τη βία ή το μίσος εναντίον αυτών των προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της βαθιά διχαστικής προδημοψηφισματικής εκστρατείας η μετανάστευση είχε αναχθεί σε κομβικό ζήτημα από το στρατόπεδο του Leave. Τελικά, η κάλπη έβγαλε Brexit, το οποίο κάποιοι εσφαλμένα μετέφρασαν σε «εντολή» για απέλαση των μεταναστών.

«Η ψήφος του Brexit φαίνεται ότι έκανε ορισμένους να νομίσουν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα που είναι παράνομα» δήλωσε ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεγκ Μάκι.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, σε ένα σουπερμάρκετ στο Γκλάστερ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ένας λευκός άνδρας άρχισε να «ανακρίνει» όσους περίμεναν στην ουρά για το ταμείο. «Είσαι Ισπανός; Ιταλός; Ρουμάνος; Τι είσαι;» ρωτούσε δείχνοντας τους πελάτες. «Εδώ είναι Αγγλία, οι αλλοδαποί έχουν 48 ώρες για να ξεκουμπιστούν. Ποιος είναι ξένος εδώ μέσα;».