Από τους 8,6 εκατ. κατοίκους του Λονδίνου, περίπου τρία εκατ. είναι μη Βρετανοί, εκ των οποίων 40% προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, 30% από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, 20% από την Αφρική και 10% από την Αμερική και την Καραϊβική. Οι κάτοικοι όλης της Βρετανίας που προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα αλλά και έπειτα από αυτό σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα εγκλήματα μίσους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Χιλιάδες χρήστες του twitter έχουν καταγγείλει κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας χρησιμοποιώντας το hashtag #PostRefRacism. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα στο facebook (Post Ref Racism), αλλά και λογαριασμός στο twitter (@PostRefRacism) που καταγράφει αυτά τα περιστατικά.

«Τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά εγκλήματα μίσους δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι νέο στη Βρετανία. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα οι επιθέσεις αυτές εκδηλώνονται πλέον ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα» τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η διευθύντρια του PostRefRacism Πρίσκα Κομαρόμι.

«Δεχόμαστε εκατοντάδες αναφορές για εγκλήματα μίσους εναντίον όσων θεωρούνται “ξένοι”. Ενα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών έχουν να κάνουν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μετά την ψήφο για Brexit παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων» σημειώνει η Κομαρόμι.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, έρευνα της δεξαμενής σκέψης Demos κατέγραψε 2.413 ρατσιστικές επιθέσεις στο twitter. Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλά από τα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται δεν καταγγέλλονται στις Αρχές, ενώ μόλις 25% από αυτά καταγράφονται επισήμως, με τα θύματα να μην είναι ικανοποιημένα από την ανταπόκριση της αστυνομίας.

Μέτρα κατά του μίσους. Την περασμένη Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία, αλλά και τα σχολεία, χειρίζονται αυτά τα περιστατικά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο Διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Εκείνοι που προωθούν το μίσος στέλνουν το μήνυμα ότι είναι ανεκτό να επιτίθεσαι σε κάποιον εξαιτίας της εθνικότητας, της καταγωγής ή των θρησκευτικών πεποιθήσεών του. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.