Kύκλωμα που διακινούσε σε ελληνικές επιχειρήσεις μηχανήματα POS τα οποία εκκαθάριζαν τις συναλλαγές στο εξωτερικό, έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα capital controls –και πιθανότατα να αποφεύγεται και η φορολόγηση των συναλλαγών –εντόπισαν οι Αρχές. Αντί να συνδέονται με ελληνικές τράπεζες, τα συγκεκριμένα POS συνδέονταν με τη Βουλγαρία, από όπου οι επιχειρηματίες μπορούσαν ελεύθερα να διακινούν τα κεφάλαιά τους χωρίς τους περιορισμούς των capital controls.

Το κύκλωμα εντοπίσθηκε έπειτα από κοινή επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Τραπέζης της Ελλάδος. Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, τα παράνομα POS χρησιμοποιούσαν επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, ακόμη και μπιτς μπαρ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο Κρήτης και η Σάμος.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 23 ατόμων και στην κατάσχεση 164 τερματικών. Επίσης, κατασχέθηκε το πελατολόγιο πώλησης τουλάχιστον 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τον τουριστικό τομέα και σε περίπου 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Ο αναλυτικός κατάλογος με το πελατολόγιο, τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί παράνομα αυτά τα τερματικά, έχει αποσταλεί ήδη σε αστυνομικές υπηρεσίες και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Οι επιχειρήσεις θα ελεγχθούν λεπτομερώς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποια έκταση φοροδιαφυγή. Οπως είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, η χρήση POS που συνδέονται με τράπεζες εκτός Ελλάδος είναι παράνομη με βάση τους κανόνες των capital controls. «Tα POS πρέπει να συνδέονται μόνο με ελληνικές τράπεζες» είπε.

Το κύκλωμα είχε δικτυωθεί σε Λουξεμβούργο, Βουλγαρία και Μάλτα. Η εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρει την επωνυμία My Pos. Τα τερματικά διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, το οποίο είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των συναλλαγών φέρεται να γινόταν σε τράπεζα της Μάλτας.

Οι κάτοχοι μπορούσαν μέσω της κάρτας την οποία προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα να παρακάμψουν τα όρια των capital controls, να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ τον μήνα.

Οπως επισήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, «πλέον έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με τη Βουλγαρία και με τη Μάλτα».

Η επιχείρηση. Πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές υπήρχαν εδώ και καιρό, αλλά δεν είχαν διασταυρωθεί. Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε από 1 έως και 3 Αυγούστου από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και διενεργήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, οι οποίες διέθεταν στην αγορά αυτά τα τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε επιχείρηση στις Αχαρνές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.