Βαρέλι χωρίς πάτο θυμίζει η λίστα των ελλείψεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως την καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Υπό τις συνθήκες αυτές η (υπο)λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης δεν αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, αλλά χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παθογένειας που πλήττει τις δομές της υγείας.

Μάλιστα, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαγιγνώσκουν παράλληλα και πολιτική παθογένεια, καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθειες «καμουφλαρίσματος» την πραγματικής κατάστασης στο ΕΣΥ. Επιπλέον, επιμένουν ότι το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Υγείας που λειτουργεί ως διαχειριστής διακομιδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, την περασμένη Κυριακή τα ξημερώματα διεκομίσθη με αεροδιακομιδή έγκυος –χωρίς παραπεμπτικό από γυναικολόγο –στο Αττικό Νοσοκομείο ώστε να υποβληθεί σε καισαρική.

Σε διάστημα 24 ωρών καταγράφτηκε ακόμη μία αεροδιακομιδή: γυναίκα με ρήξη ωχρού σωματίου ταξίδεψε από τη Σαντορίνη στο Θριάσιο ώστε να αντιμετωπιστεί.

Ειδικότερα «στο Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει γίνει έως τώρα ένας τοκετός από τη γυναικολόγο – διευθύντρια του ΕΣΥ που μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας και μάλιστα με τα μηχανήματα του Κέντρου Υγείας» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει ότι στο Κέντρο Υγείας του νησιού «γίνονταν πολύ περισσότεροι τοκετοί από ό,τι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης».

ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος επιμένει ότι «ο κύριος Τσίπρας επάξια κέρδισε τον τίτλο του Μαυρογιαλούρου», αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού την ημέρα των εγκαινίων του Νοσοκομείου Σαντορίνης όπου μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι «οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να γεννούν εδώ και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους».

Στο μεταξύ, από «αξονική τομογραφία» περνάει το ΕΣΥ η ΠΟΕΔΗΝ, με τους γενικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας ανά τη χώρα να συλλέγουν στοιχεία, συμπληρώνοντας έτσι τη μαύρη λίστα των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που κοινοποίησαν, τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται στο κόκκινο λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχώς βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό και κενά σε υλικά πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Φλώρινας όπου η χειρουργική κλινική λειτουργεί με δύο επικουρικούς ιατρούς, ενώ ο διευθυντής αμείβεται με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών). Επιπλέον το νοσοκομείο έχει απομείνει με έναν μόνο παιδίατρο, με αποτέλεσμα η κλινική να εφημερεύει μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό προκαλεί αρρυθμίες και στη μαιευτική κλινική, καθώς εν απουσία παιδιάτρου δεν εκτελούνται τοκετοί.

Κλειστή τις μισές ημέρες του μήνα είναι και η παιδιατρική κλινική στο Νοσοκομείο Νάουσας. Εκεί δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, ενώ λουκέτο μπήκε και στη μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου που την περίοδο αυτή φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΜΟΝΑ – ΖΥΓΑ. Το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με έναν παθολόγο, ενώ στο Καναλάκι υπηρετεί επίσης μόνο ένας παθολόγος που επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας μόνο δύο ημέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες, καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στα Σύβοτα, διαδεδομένο τουριστικό προορισμό, το περιφερειακό ιατρείο κλειδώνει τις πόρτες του μετά το μεσημέρι, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε υλικά πρώτης ανάγκης στις δομές υγείας της Ηπείρου. Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο, ενώ καθημερινά γίνονται και δωρεές.

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Σημάδια κατάρρευσης εντοπίζονται και στα νοσοκομεία-πυλώνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, στο Γεννηματάς «ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα».

Στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης οι μισές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές καθώς και οι οκτώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού.