Πολλές απορίεςδημιουργήθηκαν το Σαββατοκύριακο στους θεατές των Ολυμπιακών αγώνων, όταν αθλητές όπως ο ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μάικλ Φελπς εμφανίσθηκαν με στρογγυλές μελανιές σε διάφορα τμήματα του σώματός τους.

Όπως απεδείχθη, οι μελανιές αυτές προκλήθηκαν από τις βεντούζες, μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο η οποία ενδέχεται να διεγείρει τους μυς και να αυξάνει την ροή του αίματος, καταπραΰνοντας έτσι τους πόνους της σκληρής γυμναστικής.

Οι βεντούζες, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες στη χώρα μας, βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπου χρησιμοποιούνται από ολοένα περισσότερους διασήμους και αθλητές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Μαντόνα, η Βικτώρια Μπέκαμ, Τζένιφερ Άνιστον και φυσικά ο Μάικλ Φελπς και άλλοι συναθλητές του.

Οι βεντούζες γίνονται με ειδικά κυλινδρικά δοχεία («ποτήρια») τα οποία τοποθετούνται στο δέρμα πάνω από την επιθυμητή περιοχή, αφού πρώτα θερμανθούν.

Τα δοχεία δημιουργούν αναρρόφηση και όταν αφαιρεθούν έπειτα από λίγη ώρα (συνήθως 5 έως 15 λεπτά) αφήνουν χαρακτηριστική μελανιά στο δέρμα, επειδή η αναρρόφηση προκαλεί ρήξη στα τριχοειδή αγγεία του αίματος, κατά τον δρα Μπρεντ Α. Μπάουερ, διευθυντή του Προγράμματος Συμπληρωματικής & Ολιστικής Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Πόσο αποτελεσματικές όμως είναι;

Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξάνουν την ροή του αίματος στο σημείο όπου γίνεται η αναρρόφηση, καθώς και ότι μπορεί να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη δράση, αυξάνοντας την παρουσία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών στην περιοχή.

Όλ’ αυτά ίσως δρουν βοηθητικά εναντίον του πόνου, διότι «κάθε φορά που τραυματίζεται το σώμα, πρέπει να αυξηθεί η ροή του αίματος για να διεγερθούν οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί, να απομακρυνθούν οι τοξίνες και να επιδιορθωθούν οι βλάβες», κατά τον δρα Ούμαν Ντάνες, διευθυντή του Προγράμματος Ολιστικής Διαχείρισης Πόνου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

«Επιπλέον, η αυξημένη ροή αίματος σημαίνει μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου και το οξυγόνο είναι απαραίτητο σε κάθε κύτταρο του σώματος για την επιβίωση αλλά και την επιδιόρθωσή του».

Οι βεντούζες ενδέχεται επίσης να βελτιώνουν την ευλυγισία, χαλαρώνοντας τουςμυς και αυξάνοντας το εύρος κινήσεων ενός αθλητή όσο και μια συνεδρία καλών μαλάξεων, προσθέτει ο δρ Ντάνες.

Ωστόσο όλ’ αυτά είναι θεωρητικά διότι δεν έχουν διεξαχθεί ευρείας κλίμακας κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί πόσο ισχύουν στ’ αλήθεια, έσπευσε να διευκρινίσει ο δρ Μπάουερ.

Σε ατομικό επίπεδο, όμως, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στην αξία τους και οι δύο ειδικοί λένε ότι ούτως ή άλλως δεν βλάπτουν όποιον τις κάνει.

«Στο τέλος της ημέρας, απομένουμε με μία μέθοδο που είναι σχετικά αβλαβής και δείχνει να έχει κάποια αποτελέσματα στην καταπολέμηση του πόνου», είπε ο δρ Μπάουερ.

«Σημαίνει άραγε αυτό ότι οι βεντούζεςμπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις ή να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδος παρατεταμένης αναλγησίας; Ουδείς γνωρίζει. Όταν όμως κάποιος πονάει και χρειάζεται άμεση ανακούφιση, και πιστεύει ότι την παρέχουν οι βεντούζες, μπορεί να τις κάνει, ως συμπληρωματική θεραπεία στην κλασική αγωγή και στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης της κατάστασής του».