Οριστικό τέλος φαίνεται να μπαίνει στην υπόθεση των χειρογράφων του Φραντς Κάφκα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε και τη δεύτερη έφεση που είχαν κάνει οι φερόμενες ως ιδιοκτήτριες των πολύτιμων κειμένων του συγγραφέα της «Δίκης». Με απόφασή του κατοχυρώνει την ιδιοκτησία τους στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, ρίχνοντας έτσι την αυλαία σε ένα δικαστικό θρίλερ που είχε ξεκινήσει πριν από επτά χρόνια.

Το νήμα της υπόθεσης ξετυλίγεται πολύ παλιότερα, το 1924, χρονιά κατά την οποία ο σημαντικότερος μοντερνιστής εβραϊκής καταγωγής γερμανόφωνος πεζογράφος άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τη φυματίωση και μαζί κληροδότησε στον στενό του φίλο Μαξ Μπροντ –επίσης εβραϊκής καταγωγής γερμανόφωνο λογοτέχνη –επιστολή με την οποία του ζητούσε να καούν όλα τα χειρόγραφά του χωρίς να διαβαστούν.

Ο Μπροντ ωστόσο όχι μόνο δεν σεβάστηκε την τελευταία επιθυμία του παλιού του συμφοιτητή, αλλά έναν χρόνο αργότερα άρχισε να εκδίδει τα χειρόγραφα του Κάφκα, ξεπερνώντας με τα χρόνια τα 80 βιβλία τα οποία επιμελούνταν προσωπικά, με αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία ως ο επιμελητής των έργων του Κάφκα. Οταν πέθανε το 1968, φρόντισε το πολύτιμο υλικό που δεν είχε παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να περάσει στη γραμματέα και σύντροφό του Εσθέρ Χόφε με την επισήμανση να το δωρίσει στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Τελ Αβίβ ή σε άλλον οργανισμό εντός ή εκτός Ισραήλ. Εκείνη όμως προτίμησε να μοιραστεί τον θησαυρό τον οποίο είχε κρύψει σε τραπεζικές θυρίδες στο Ισραήλ και στην Ελβετία με τις δυο της κόρες κι ενώ στο μεταξύ είχε καταφέρει να δημοπρατηθεί το χειρόγραφο της «Δίκης» προς 2 εκατ. δολάρια.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ. Δυο χρόνια μετά και τον δικό της θάνατο το 2007, το ισραηλινό κράτος ξεκίνησε δικαστικό αγώνα διεκδικώντας το σύνολο των εγγράφων που είχαν στα χέρια τους οι δύο αδελφές και εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι ανάμεσα στα κείμενα βρίσκονται και ανέκδοτα έργα του συγγραφέα. Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι «ο Μαξ Μπροντ δεν ήθελε η περιουσία του να πωληθεί στην καλύτερη τιμή, αλλά να βρουν την κατάλληλη θέση σε ένα λογοτεχνικό και πολιτιστικό ίδρυμα». «Είναι μέρα γιορτής για τους ανθρώπους του πολιτισμού στο Ισραήλ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την Εθνική Βιβλιοθήκη να κάνει το μέγιστο δυνατό ώστε να εκθέσει στο ευρύ κοινό τα έργα του Κάφκα και η Εθνική Βιβλιοθήκη θα εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή. Θα διασφαλίσουμε ότι τα χειρόγραφα θα παραμείνουν στη χώρα, προσιτά στο ευρύ κοινό», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ντέιβιντ Μπλάμπεργκ.