Εχει δίκιο η Φώφη που έχει νεύρα. Αυτός που χωνεύει δυσκολότερα ένα πολιτικό δείπνο είναι ο απρόσκλητος. Και το εκσυγχρονιστικό δείπνο προς τιμήν του Στουρνάρα δεν έγινε για να χωρέσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η Γεννηματά δεν θα είχε λόγο να νιώθει άμεση απειλή από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Για τον Στουρνάρα δεν φαίνεται εύκολη η επάνοδος στην πολιτική. Οχι μόνο γιατί τα τραπεζικά βράζουν και η Φρανκφούρτη δεν έχει άλλον άνθρωπο για να τα επιβλέψει. Αλλά και γιατί ο μόνος τρόπος δραστηριοποίησής του θα ήταν να τον επιλέξουν, ως παράκλητο, τα υπάρχοντα κόμματα. Εκτός και αν ιδρύσει το δικό του –άλλο ένα κόμμα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στον χώρο δηλαδή που ήδη θυμίζει υπερφορτωμένο ασανσέρ.

Η δημόσια (και ιδιωτική) αντίδραση της Γεννηματά δεν δικαιολογείται τόσο από το ενδεχόμενο να βρει αύριο μπροστά της δελφίνο τον Στουρνάρα. Δικαιολογείται όμως από την επίγνωση ότι είχε και έχει μπροστά της ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για κλασική εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά για έναν κλάδο του χώρου –εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, εντός κι εκτός Βουλής –που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δική της στρατηγική ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε φαίνεται να πιστεύει ότι το εγχείρημα συνομοσπονδίας με Το Ποτάμι, στο οποίο έχει επενδύσει η Γεννηματά, αρκεί για να αλλάξει ριζικά τον χάρτη.

Η διαφορά προσανατολισμού εκδηλώθηκε και στη δύσκολη κυοφορία της θέσης του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο. Η Γεννηματά, που έκλινε αρχικώς προς την απλή αναλογική, στάθμισε στο τέλος τον κίνδυνο να διχάσει το κόμμα της.

Ομως, η διαφωνία δεν έχει θεραπευτεί. Υπάρχουν φωνές που εισηγούνται στη Φώφη να ακολουθήσει τακτική διπλών εκλογών. Για αυτούς η απλή αναλογική είναι το κλειδί της επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ. Οχι τόσο επειδή θα αποδυναμώσει τον διπολισμό και θα βοηθήσει το κόμμα εκλογικά. Οσο επειδή θα το απαλλάξει από το μετεκλογικό βάρος να πρέπει μόνο του να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ –βάρος που γίνεται αντιληπτό σαν «ταφόπλακα».

Το σκεπτικό είναι ότι το κόμμα που υπέστη το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο του πολιτικού κόστους της κρίσης δεν μπορεί να αναγεννηθεί κυβερνώντας –και πάντως όχι συγκυβερνώντας με τη Δεξιά. Χρειάζεται, λένε, πολιτική αγρανάπαυση. Χρειάζεται την απλή αναλογική για να εξαναγκαστούν οι άλλοι να επωμιστούν την κυβερνητική ευθύνη.

Η Γεννηματά πετροβολάει σε κάθε ευκαιρία τα τζάμια της ΝΔ. Λογικό. Θα είχε μόνο να κερδίσει αν η ΝΔ «τσιμπούσε» και την αντιμετώπιζε ως αντίπαλο. Θα ευνοούσε έτσι και τη γραμμή εκείνων που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει μεθοδικά από τώρα να σκάβει την τάφρο που θα το προστατεύσει από τα κυβερνητικά προσκλητήρια του Μητσοτάκη.

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ κουράστηκαν. Δεν αντέχουν άλλα ραντεβού με την Ιστορία. Η Ιστορία όμως σου ‘ρχεται καμιά φορά απρόσκλητη.