Σαν μαγνήτης τραβούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξένες εταιρίες, που ενδιαφέρονται για την αγορά ή και τη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» άλλη μια τέτοια εταιρία, η PCP Capital Partners, σχεδιάζει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα και μάλιστα όχι συνεργαζόμενη με μια μεγάλη συστημική τράπεζα αλλά μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το ενδιαφέρον της Βρετανικής PCP Capital για την Ελλάδα επιβεβαίωσε η επικεφαλής της Αμάντα Στέιβλι σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.

Η συνεταιριστική τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την εξαγορά δανείων από άλλες τράπεζες τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η βρετανική εταιρεία σχεδιάζει την τοποθέτηση κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα στην Τράπεζα της Ελλάδος εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις – πέντε αιτήσεις για αδειοδότηση, ενώ αρκετές ακόμη περιμένουν στην ουρά.

Ηδη η αμερικανική KKR & Co έχει υπογράψει συμφωνία για να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια 1,2 δισ. ευρώ της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ με την ίδια εταιρεία αναμένεται να ακολουθήσουν συμφωνίες της Πειραιώς και της Εθνικής.

Το ποσό που σχεδιάζει να διαθέσει η PCP ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα της Παγκρήτιας Τράπεζας, παρότι η τουριστική και οικονομικά εύρωστη αγορά της Κρήτης προσελκύει ασφαλώς μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές. Αλλωστε το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει ότι στόχος είναι η αγορά και η αναδιάρθρωση δανείων και άλλων τραπεζών καθώς και η απόκτηση ελληνικών επιχειρήσεων.

Η PCP διοικείται από τη Στέιβλι, 43χρονη οικονομολόγο γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με επενδυτές από την περιοχή του Κόλπου. Η Στέιβλι έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ενορχήστρωσε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μια επένδυση 3,5 δισ. βρετανικών λιρών από το Αμπου Ντάμπι για την Barclays PLC στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Ενα ντιλ που απέδωσε κέρδη 40 εκατ. λιρών στην εταιρεία. Γενικά, η Στέιβλι θεωρείται από τα ισχυρά πρόσωπα του City του Λονδίνου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. Τώρα, η PCP σχεδιάζει να ηγηθεί μιας ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Τράπεζας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στόχος της είναι να αποκτήσει «στρατηγικό ποσοστό» στη συνεταιριστική τράπεζα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Πληροφορίες από ελληνικές τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ενώ η ανακεφαλαιοποίηση της συνεταιριστικής τράπεζας ολοκληρώθηκε, έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πάντα επιθυμητό να ενισχύονται τα κεφάλαια των τραπεζών και ιδίως των μικρών όπως επίσης είναι επιθυμητό να αναλαμβάνουν επαγγελματικά στελέχη τη διοίκησή τους.

Η «απόβαση» της PCP στην Ελλάδα υποστηρίζεται από ξένους επενδυτές, ανέφερε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» η πηγή με γνώση του θέματος.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Η εταιρεία έχει ήδη τοποθετήσει ομάδα στελεχών στην Ελλάδα, η οποία ασχολείται με το θέμα. Η PCP θα συνεργαστεί, εξάλλου, με ομάδα από την Ελλάδα για τη συλλογή και την αναδιάρθρωση οφειλών.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μέχρι στιγμής οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να πουλήσουν δάνεια σε εταιρείες με μεγάλες εκπτώσεις υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται χρόνο για να τα αναδιαρθρώσουν οι ίδιες.

Τώρα όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τα λουρια και θέτει στόσχους μείωσης των κόκκινων δανείων, που φτάνουν συνολικά τα 110 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εχει αποφασιστεί να μειωθούν κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019.

«H PCP έχει εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ισχυρό κλίμα για ξένες άμεσες επενδύσεις» λέει η Στέιβλι στο πρακτορείο Reuters. Και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών».