Ομηρος της αντιπολιτευτικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η κυβέρνηση, εντείνοντας τη σύγχυση για τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό και πυροδοτώντας σκληρή κόντρα με την αντιπολίτευση στο άνυδρο αυγουστιάτικο τοπίο. Οι παλινωδίες υπουργών και τα ξόρκια βουλευτών και στελεχών της Κουμουνδούρου για τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ανοίξει έναν κύκλο συζήτησης στα πολιτικά γραφεία για τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης, ενώ τα πολλαπλά μέτωπα που ανοίγουν στο όνομα μιας αριστερής ατζέντας τροφοδοτούν ακόμη και εκλογικά σενάρια, έστω κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το χρονοδιάγραμμα του Αλέξη Τσίπρα προβλέπει εξάντληση της τετραετίας.

Ωστόσο, οι καθημερινές παρεμβάσεις από υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές που εμφανίζουν το κόμμα να κινείται σε διαφορετική τροχιά από αυτήν της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με στωικότητα από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο δεν φαίνεται πρόθυμο να διαταράξει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Οι νουθεσίες του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση σχετικά με την αντιμετώπιση από τις διωκτικές Αρχές των συλληφθέντων Σεϊσίδη και Σακκά κλιμακώθηκαν χθες με ευθείες βολές και για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε νέα πολεμικά επεισόδια με την αξιωματική αντιπολίτευση πρωταγωνίστησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επιμένοντας να κινείται στη γραμμή αμφισβήτησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θερμό επεισόδιο με τη ΝΔ, εξάλλου, είχε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο καταγγέλλεται ότι περιορίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ΑΝΟΧΗ ΓΕΝΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τον δρόμο της σιωπής μπροστά στις συνεχείς παρεμβάσεις, οι οποίες βραχυκυκλώνουν και το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η προχθεσινή διπλή επίθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και κατά του υπουργείου Μεταφορών για τα πλευρικά διόδια σε Βαρυμπόμπη και Αγιο Στέφανο. Η ανεκτική στάση του πρωθυπουργικού επιτελείου αναζωπύρωσε την εκλογολογία, καθώς συνδέθηκε και με την ηχηρή αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και της Κουμουνδούρου για τη χθεσινή επίθεση στη Μονή Πετράκη και την εισβολή την προηγούμενη εβδομάδα σε ιερούς ναούς. Μία από τις ερμηνείες που καταγράφηκαν ήταν ότι η κυβερνητική αφύπνιση για τις επιθέσεις στην Εκκλησία επιτρέπει να συνδεθεί με ενδεχόμενους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, τους οποίους προφανώς εξυπηρετεί και η σιωπή για την ανάδειξη μιας «αριστερής ατζέντας» μέσα από τις διαφοροποιήσεις υπουργών και βουλευτών.

Κομματικά στελέχη, εξάλλου, απέδιδαν το σκηνικό που διαμορφώνεται εντός της κυβέρνησης και στον επικείμενο ανασχηματισμό και στο φθινοπωρινό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ –εν ολίγοις, οι ενδοκυβερνητικές τριβές υποκρύπτουν και μια μάχη χαρακωμάτων εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει αλλαγών.

ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Σε κάθε περίπτωση, η αμηχανία και τα ερωτηματικά ως προς την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποσυντονίζουν την κυβέρνηση, ενώ οι συνεχείς εσωκομματικές αντιδράσεις και αντικρουόμενες κυβερνητικές θέσεις θεωρείται δεδομένο ότι καταγράφονται και από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι παρασκηνιακά φέρεται ότι έχουν ήδη μεταφέρει τους προβληματισμούς τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει χωρίς προσκόμματα την ιδιοκτησία του προγράμματος και να εγγυηθεί χωρίς καθυστερήσεις την υλοποίησή του.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Ενδεικτική του προβληματικού τοπίου είναι η νέα παρέμβαση του Γιώργου Κυρίτση, την ώρα που ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς παρείχε εκ νέου διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό. «Είναι μια επένδυση η οποία αν ήταν στο χέρι μας, δεν θα την κάναμε» αντέτεινε (στον Βήμα FM) ο βουλευτής, τονίζοντας με έμφαση ότι «η νομιμότητα είναι νομιμότητα και δεν γίνεται να πηδήξει κανείς πάνω από αυτή μόνο και μόνο για να επιταχύνει μια επένδυση».

«Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια. Ο θόρυβος είναι αντιπολιτευτικός και δεν στηρίζεται πουθενά» υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, κινήθηκε και χθες σε τροχιά κάλυψης των συλληφθέντων Σεϊσίδη και Σακκά, κάνοντας λόγο για «φρονηματικού χαρακτήρα» διώξεις και αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπισή τους από τις διωκτικές Αρχές. «Δεν είναι κυβερνητική πολιτική πρακτικές που πρέπει να ξεριζωθούν, όπως οι καταγγελίες για κακοποίηση συλληφθέντων» ανέφερε και διαμήνυσε ότι οι θέσεις του αποτελούν «κοινό τόπο» στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «δουλειά του κράτους είναι να εφαρμόζει τον νόμο και δουλειά του κινήματος να υπερασπίζεται τους ανθρώπους».

Με αφορμή την παρέμβαση Κυρίτση, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» από την πλευρά του βουλευτή, η οποία πρέπει να απαντηθεί «από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό που έσπευσε να παρουσιάσει τη σύλληψη των καταζητουμένων ως επιτυχία της κυβέρνησής τους».