«Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει καλύτερη από αυτή που ζούμε τώρα…». Το είπε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πληροφορούμαι ότι συγκατένευσε.

Είχε προηγηθεί μεταξύ τους μια διεξοδική συζήτηση για τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων –στον απόηχο και της χρεοκοπίας του Δήμου Αχαρνών που έχει σημάνει συναγερμό στην ΚΕΔΕ, εξού και η μετάβαση Πατούλη στο Προεδρικό (φωτογραφία).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέδωσε στον Παυλόπουλο υπόμνημα για την υφιστάμενη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε τη συνδρομή του προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις. Ο Προκόπης έχει σαφή εικόνα λόγω της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών και αναγνωρίζει το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των δήμων. Αλλά είναι προφανές ότι δεν κρατά κανένα ταμείο.

Ο Πατούλης πήγε στον Παυλόπουλο διαβασμένος, αν κρίνω από την επίκληση συνταγματικών διατάξεων με τις οποίες φρόντισε να διανθίσει την κουβέντα –ειδικότερα, προειδοποίησε ότι «καθίσταται ανενεργό στην πράξη» το άρθρο 102 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.

Στη συνάντηση –που ήταν άτυπη –έγινε συζήτηση και για τις αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο νέου Καλλικράτη.

Οι διαμαρτυρίες των δημάρχων θα επισημοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς προγραμματίστηκε μετάβαση στο Προεδρικό σύσσωμου του προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Ο Σταύρος κατά ΝΔ…

Σας είχα προϊδεάσει από χθες. Μπορεί να βρισκόμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει φύγει ακόμη διακοπές και ως φαίνεται έχει πάρει πάνω του όλη τη δουλειά του γραφείου Τύπου του Ποταμιού.

Το λέω γιατί ποστάρει μανιωδώς στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σχόλια για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και τις θέσεις του κόμματός του πάνω σε διάφορα ζητήματα.

Χθες, ας πούμε, η κριτική του είχε στόχο τη ΝΔ. Και ομολογώ ότι δεν ήταν καθόλου ευγενής. Εγραψε χαρακτηριστικά στο ποστ του: «Και να που ξαφνικά πολλά στελέχη της ΝΔ συμφωνούν ξανά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Θα ακούσατε τη θεωρία τους: “Τα Μνημόνια δεν ήρθαν γιατί είχαμε ένα κομματικό σπάταλο κράτος, διεφθαρμένο και άδικο… Τα Μνημόνια ήρθαν επειδή παρουσιάσαμε διογκωμένο το έλλειμμα του 2009! Αν το έλλειμμα το παρουσιάζαμε μικρό, δεν θα είχαμε ανάγκη από Μνημόνια και θα συνεχίζαμε να τρώμε μέχρι και σήμερα με χρυσά κουτάλια. Και γιατί διογκώθηκε το έλλειμμα; Μα ήταν σχέδιο των ξένων. Για να θέσουν τη χώρασε καθεστώς επιτροπείας και να την αγοράσουν φτηνά”. Αυτές τις καφενειακές θεωρίες συνωμοσίας που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες αρκετά στελέχη της ΝΔ (μαζί βέβαια με τους ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΗΤΕΣ). Αφορμή, η παραπομπή και πάλι, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης ελλείμματος. Το πώς μπορεί ένας δικαστής να κρίνει “ποιο είναι το αληθινό έλλειμμα” –κόντρα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές Αρχές και την ελληνική Βουλή –περιμένουμε να το… ζήσουμε».

…και κατά Κυριάκου προσωπικά

Ελα όμως που ο Θεοδωράκης πήγε κι ένα βήμα παραπέρα και την έπεσε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως υποστηρίζει ο Σταύρος: «Οι πολιτικοί ηγέτες –και δη αυτοί που θέλουν να εκφράσουν τον χώρο της προοδευτικής λογικής –πρέπει να πάρουν θέση. Το ερώτημα είναι απλό: Τα Μνημόνια έφεραν την κρίση ή η κρίση έφερε τα Μνημόνια; Αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν συνεχίσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους… αν συνεχίσουμε να μη βλέπουμε τις αιτίες που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την κρίση. Θα καταλήξουμε σαν εκείνους τους μεθύστακες των χωριών που όλη μέρα αραδιάζουν παραμύθια για μεγάλες ζωές που κάποιοι τους τις ψαλίδισαν γιατί ζήλεψαν την ομορφιά τους. Μεθύστακες των κόκκινων καφενείων, των μπλε, των πράσινων;Τι σημασία έχει; Το ψέμα είναι ίδιο».

Να θυμίσω, παρεμπιπτόντως, ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν είναι ο μόνος που ζητά από τον Μητσοτάκη να πάρει ευθέως θέση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Το ίδιο του ζητούν επίμονα από την προηγούμενη εβδομάδα και οι καραμανλικοί. Για άλλους λόγους φυσικά.