Την προσφιλή τακτική του παζαριού φαίνεται πως ακολουθεί η τουρκική ηγεσία ως προς το Προσφυγικό και την τήρηση της συμφωνίας της με την ΕΕ. Γνωρίζοντας πως μια πιθανή ακύρωση από την πλευρά της Τουρκίας θα δημιουργούσε ντόμινο προβλημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες –ας μην επαναλάβουμε τις σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.

«Αν τα αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά, δεν θα είναι πλέον εφικτή η επανεισδοχή προσφύγων» υπήρξε στο πνεύμα αυτό η νέα, χθεσινή προειδοποίηση του τούρκου προέδρου στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την τήρηση της συμφωνίας με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και με το βασικό αίτημα για κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Ακολουθώντας τους κανόνες του παζαριού, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να θέσουν το δικό τους… τίμημα. Στην ανάγκη συνεργασίας με γείτονες, όπως η Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Οχι επειδή αγαπάμε αυτούς ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε» είπε στην «Tagesspiegel». Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στην Τουρκία για το θέμα της βίζας. Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει πρώτα και τις 72 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για να καταργηθεί η βίζα ήταν η επισήμανση του Γιούνκερ.

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης» σημείωσε και ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και αυτός, πάντως, με τη σειρά του διεμήνυσε πως δεν είναι το μοναδικό κομμάτι στο παζλ. «Δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί» υπήρξε το σχόλιό του έναντι των τουρκικών προειδοποιήσεων.

Γερμανική δυσαρέσκεια

Το κλίμα στο γερμανικό έδαφος δεν είναι ευνοϊκότερο για την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Bild», το 69% των πολιτών ζητάει να διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Τουρκία και να δοθούν τα κονδύλια στην Ελλάδα. Σε ορίζοντα δεκαετίας ή ακόμη και εικοσαετίας τοποθέτησε, εξάλλου, την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ξεκάθαρος ήταν και στο θέμα της σύνδεσης Προσφυγικού και βίζας. «Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Διαπραγματευόμαστε με την Αγκυρα για τους όρους της απελευθέρωσης της βίζας περισσότερο καιρό από ό,τι υπάρχει το προσφυγικό θέμα» ανέφερε στο γερμανικό κανάλι ARD.

Καπαλί Τσαρσί, λοιπόν. Ή αλλιώς το Μεγάλο Παζάρι, όπως είναι και το όνομα μιας από τις γνωστότερες αγορές της Κωνσταντινούπολης. Καπαλί Τσαρσί… και βλέπουμε.