Εντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά τη νέα επίθεση, με τέσσερις βόμβες μολότοφ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε θρησκευτικό χώρο. Αυτή τη φορά στόχος των αγνώστων ήταν το προαύλιο του κτιρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη, στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτενείς ζημιές σε δύο οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί. Μάλιστα, η Σύνοδος αναφέρει στο ανακοινωθέν της πως επρόκειτο για επίθεση με δέκα βόμβες μολότοφ και πως καταστράφηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και το ιδιωτικό αυτοκίνητο υπαλλήλου.

Το μπαράζ των πρωτοφανών επιθέσεων σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε την προπερασμένη Κυριακή με την εισβολή αντιεξουσιαστών στον ιερό ναό του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά στη Θεσσαλονίκη –και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας –και συνεχίστηκε μέσα στην εβδομάδα με βανδαλισμούς σε δύο ναούς της Αθήνας. Η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και σε μια προσπάθεια να μην οξύνει τα πνεύματα εύχεται «να γίνει πλήρως κατανοητό στην κοινωνία μας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέναν και να επικρατήσουν η ειρήνη και η καταλλαγή του Θεού μεταξύ των ανθρώπων» καθώς και «ο Θεός να συγχωρεί τους δράστες». Ταυτόχρονα όμως οι ιεράρχες επισημαίνουν, στέλνοντας εμμέσως και μήνυμα στις Αρχές και την κυβέρνηση για την ανάγκη προστασίας των ιερών ναών, πως «το κτίριο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία».

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Πηγές της Εκκλησίας της Ελλάδος πάντως εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις συνεχείς επιθέσεις και κάνουν λόγο για χουλιγκανισμό των δραστών. Οπως λένε, η νέα επίθεση έρχεται σε συνέχεια ενός μπαράζ βανδαλισμών σε χώρους θρησκευτικούς και λατρείας ορθόδοξων χριστιανών. «Πλέον μιλάμε για πλήρη αποθράσυνση των δραστών και των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών». Οι ίδιες πηγές καλούν την Πολιτεία να πάρει μέτρα και να εντοπίσει τους δράστες προτού συμβούν χειρότερα. Οπως προσθέτουν, ο χουλιγκανισμός των δραστών είναι ασύλληπτος και εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσωπα που στρέφονται αποκλειστικά κατά της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι προχθές η πρωτοεμφανιζόμενη αναρχική ομάδα Μαύρη Φλόγα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μπογιές στην εκκλησία του Αγ. Βασιλείου επί της οδού Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια καθώς και στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής επί της οδού Ακαδημίας. Η οργάνωση ανέφερε πως προχώρησε στις επιθέσεις «με αφορμή την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη καθώς και το γκρέμισμα του ορφανοτροφείου με εντολή Ανθιμου».

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Στις επιθέσεις εναντίον ορθόδοξων εκκλησιών στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο κήρυγμά του την Κυριακή στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σ’ ένα από τα Πριγκιποννήσια ο Πατριάρχης τόνισε πως στον ναό της Θεσσαλονίκης έγιναν απρέπειες και διεκόπη η θεία λειτουργία. Διερωτήθηκε δε τι θα ήθελαν οι νέοι αυτοί που εισέβαλαν στον ναό, να μην υπάρχουν η συντεταγμένη Πολιτεία και η έννομη τάξη. Και συμπλήρωσε πως βεβαίως και έχουμε ελευθερία, αλλά ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία.

Αλλά και ο μητροπολίτης Κισσάμου Αμφιλόχιος, από την Εκκλησία της Κρήτης, διατύπωσε την περασμένη Κυριακή τον προβληματισμό του για τους βανδαλισμούς σε εκκλησίες.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΕΞΑΨΑΛΜΟ». Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή των αντιεξουσιαστών στον ναό της Θεσσαλονίκης η Ιερά Σύνοδος είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς διότι δεν είχαν καταδικάσει εγκαίρως εκείνη την επίθεση. Τότε η Σύνοδος είχε στηλιτεύσει και το γεγονός πως επιστημονικές και ακτιβιστικές ενώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης δεν είχαν αντιδράσει. Φαίνεται όμως ότι ο «εξάψαλμος» της Εκκλησίας έπιασε τόπο. Αυτή τη φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ήταν η πρώτη που με ανακοίνωση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την εμπρηστική επίθεση, προσθέτοντας πως «η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή». Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταδικάσει απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση που έγινε στη Μόνη Πετράκη τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Ενέργειες τέτοιου είδους οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ζητήματα που απαιτούν πλήρη σεβασμό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ανάλογες ανακοινώσεις καταδίκης της νέας επίθεσης ακολούθησαν αργότερα απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.