Σέρβοι εναντίον Κοσοβάρων, Κινέζοι εναντίον Αυστραλών και Βραζιλιάνων, Αμερικανοί εναντίον Ρώσων. Η πολιτική είναι το ανεπίσημο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων από αρχαιοτάτων χρόνων. Στο Ρίο, λοιπόν, άρχισαν και οι αγώνες της πολιτικής με τον υπουργό Αθλητισμού της Σερβίας Βάνια Ουντόβισιτς να προτρέπει τους αθλητές της χώρας να αποχωρούν από το πόντιουμ στην περίπτωση που σε αυτό υπάρχουν και αθλητές από το Κόσοβο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζουν οι Σέρβοι. Το Κόσοβο κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες με οκτώ αθλητές και ήδη κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο με τη Μαλίντα Κελμεντί στο τζούντο.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Vs KINAΣ. Ηλεκτρισμένη όμως είναι η ατμόσφαιρα και στις σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα με αφορμή τη λεκτική επίθεση του κολυμβητή Μακ Χόρτον στον Σουν Γιανγκ, τον οποίο χαρακτήρισε «ντοπαρισμένο κλέφτη». Ο Χόρτον νίκησε το μεγάλο αστέρι των Κινέζων στο αγώνισμα των 400 μέτρων ελεύθερο και στη συνέχεια του επιτέθηκε με αφορμή ένα θετικό τεστ του 2014. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας κάλυψε πλήρως τον αθλητή της αναφέροντας πως μίλησε εκ μέρους των καθαρών αθλητών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να απολογηθούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η αρχηγός της αυστραλιανής αποστολής Κίτι Τσίλερ. Οι σχέσεις του Χόρτον με τον Σουν Γιανγκ βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τον Κινέζο να κατηγορεί τον νικητή των 400 μέτρων πως του πετούσε νερό στη διάρκεια της κούρσας για να του αποσπάσει την προσοχή.

Ο κινεζικός Τύπος αναφέρθηκε στην Αυστραλία ως πρώην υπεράκτια φυλακή της Βρετανίας που βρίσκεται στις παρυφές του πολιτισμού. «Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τις απολίτιστες ενέργειες που προέρχονται απ’ αυτή τη χώρα» έγραψε χαρακτηριστικά.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ. Οι Κινέζοι όμως απειλούν με διπλωματικό επεισόδιο και τους Βραζιλιάνους αν δεν αντικαταστήσουν άμεσα τις σημαίες της χώρας τους, στις οποίες είναι τυπωμένες λανθασμένα τα τέσσερα μικρά αστέρια. Ενταση επικρατεί και στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας λόγω ντόπινγκ. Οι αμερικανίδες κολυμβήτριες καταφέρονται εναντίον της Γιούλια Εφίμοβα που στο παρελθόν είχε βρεθεί δύο φορές ντοπαρισμένη, ενώ επικροτούν τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων προς το πρόσωπό της.