Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είχε ολοκληρωθεί. Οι χιλιάδες Βραζιλιάνοι και ξένοι επισκέπτες που την παρακολούθησαν στο Μαρακανά αποχωρούσαν μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, το οποίο όμως γρήγορα εξατμίστηκε μπροστά στο θέαμα που αντίκρισαν στον δρόμο. Αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει δύο νεαρούς γιατί είχαν ξαφρίσει δεκάδες πορτοφόλια!

Οι κλέφτες στο Ρίο κινούνται σαν τους ποντικούς στους λόφους με τα κονσερβοκούτια όπου ζουν χιλιάδες Βραζιλιάνοι, τις φαβέλες.

Παρά τους 85.000 αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άνδρες των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν επιστρατεύσει οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων για να περιπολούν στους δρόμους του Ρίο, η κατάσταση με τους κλέφτες δεν έχει βελτιωθεί. Πολλές από τις αποστολές που έχουν καταλύσει στο Ολυμπιακό Χωριό, όπως η Αυστραλία, η Δανία και η Κίνα, έχουν διαμαρτυρηθεί για απώλειες αντικειμένων από τα δωμάτιά τους. Τελευταίο θύμα ήταν η ελληνική αποστολή η οποία προέβη σε επίσημη καταγγελία.

Οι λωποδύτες σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να παραπλανούν τα θύματά τους, από τα οποία αρπάζουν ως επί το πλείστον κινητά τηλέφωνα, κάμερες, υπολογιστές και tablets.

Στα καφέ της Ιπανέμα και στην Κοπακαμπάνα οι ελαφροχέρηδες κάνουν επίσης χρυσές δουλειές, αρπάζοντας τα πορτοφόλια των ανύποπτων τουριστών.

Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια, όπου κι αν βρίσκεται.

Οι Καριόκας, όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της πόλης, είναι συνηθισμένοι σ’ αυτή την κατάσταση που εν μέρει δικαιολογείται λόγω των μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων. Το 30% του πληθυσμού του Ρίο μένει σε φαβέλες κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 3.000 βίαιοι θάνατοι στην πολιτεία του Ρίο.

Ενα από τα θύματα των λωποδυτών είναι ο αυστραλός φωτογράφος Μπρετ Κοστέλο. Ο συνεργάτης της News Corp. έκανε το λάθος να παραπλανηθεί από μια καλλίπυγη ξανθιά σε ένα καφέ στην Ιπανέμα, με αποτέλεσμα να απολέσει εξοπλισμό αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Δύο ημέρες αργότερα εντόπισε τον δράστη να φορά το ολυμπιακό του τζάκετ που έφερε ακόμα τον αριθμό της διαπίστευσής του και εξέφρασε, όπως ήταν λογικό, την απορία γιατί η αστυνομία δεν τον συλλαμβάνει.

Σε μια άλλη περίπτωση, στο Ολυμπιακό Χωριό νεαρός Βραζιλιάνος έκανε εμετό πάνω στον κινέζο πρωταθλητή των 110 μέτρων με εμπόδια Σι Ντόνγκπενγκ. Ενας συμπατριώτης του φωτογράφος τον βοήθησε να καθαριστεί στην τουαλέτα και όταν οι δύο άνδρες επέστρεψαν διαπίστωσαν πως είχαν κάνει φτερά κάμερες και υπολογιστές.

ΘΡΑΣΟΣ. Ποντικοί έχουν δράσει και στον χώρο όπου εργάζονται οι 180 διαπιστευμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εχουν δε τέτοιο θράσος, ώστε επιβιβάζονται ακόμα και στα λεωφορεία των αποστολών χωρίς κανείς να τους ελέγχει.

Θύμα των ληστών έπεσε και ο υπουργός Παιδείας της Πορτογαλίας Τιάγκο Μπραντάο Ροντρίγκες το Σάββατο στην Ιπανέμα, όταν ένας νεαρός του έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Εντρομος ο υπουργός παρέδωσε όσα χρήματα είχε πάνω του, το κινητό του τηλέφωνο και μία τσάντα.