Σύμφωνα με τον μύθο που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και συνεχίζει να ζει μέχρι τις μέρες μας, το σεξ επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των αθλητών. Οι αρχαίοι Ελληνες αλλά και οι Κινέζοι πίστευαν πως η αποχή από τη σεξουαλική συνεύρεση αυξάνει την επιθετικότητα και δίνει ώθηση στην ενέργεια.

Πολλοί είναι οι προπονητές που απαγορεύουν διά ροπάλου το σεξ στη διάρκεια των διοργανώσεων.

Οι έρευνες που έχουν γίνει για το καυτό θέμα είναι πολύ λίγες. Ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Ινστιτούτου Αθλητισμού, Ασκησης και Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου της Βικτόρια (Αυστραλία) Ντέιβιντ Μπίσοπ αναφέρει πως ο ίδιος έχει γνώση για μόλις τέσσερις έρευνες και όλες με επίκεντρο τους άνδρες. Ο ίδιος ο Μπίσοπ διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 15 υψηλού επιπέδου αθλητές ηλικίας 20 έως 40 ετών. Οι αθλητές έλαβαν εντολή να απέχουν από το σεξ για τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξεκινήσει η μελέτη. Την πρώτη ημέρα υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής, σε ποδήλατο εξάσκησης, σε ψυχολογικά τεστ για τη μέτρηση της συγκέντρωσης και το απόγευμα σε νέο τεστ αντοχής σε ποδήλατο. Μεταξύ των τεστ αντοχής και των ψυχολογικών τεστ λήφθηκαν δείγματα αίματος για να μετρηθεί η τεστοστερόνη. Στη συνέχεια, οι αθλητές είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις. Την επομένη υποβλήθηκαν ξανά στα ίδια τεστ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είχε σοβαρή επίδραση στην απόδοση των αθλητών τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στην ψυχολογική. Ωστόσο, στο πρωινό τεστ αντοχής μετά τη σεξουαλική συνεύρεση παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιακών παλμών.

Κατά τον Μπίσοπ, η μόνη περίπτωση που πρέπει να αποφεύγεται το σεξ πριν τους αγώνες είναι όταν προκαλεί αϋπνίες στους αθλητές.

Αυτά διαβάζουν οι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό και έχουν εξαφανίσει τα 450.000 προφυλακτικά που ήταν προς διάθεση στους Αγώνες του Ρίο.