Αν ζούσε η γιαγιά μου θα με κατσάδιαζε γιατί αρνιόμουν να την πιστέψω πως οι βεντούζες είναι διά πάσαν νόσον. Βεντούζες λοιπόν, η νέα τρέλα των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς πιστεύουν πως τους βοηθούν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Πρόδρομος της τάσης ήταν η κινέζα κολυμβήτρια Βανγκ Κουν που εμφανίστηκε με την πλάτη γεμάτη κόκκινα στρογγυλά σημάδια κατά τη διάρκεια της προπόνησής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Το θέμα ανέβηκε ξανά στον αφρό λόγω του Μάικλ Φελπς και του δεξιού του χεριού που είχε γίνει πουά, όπως και του συμπατριώτη του γυμναστή Αλεξ Ναντούρ.

Οι βεντούζες, τις οποίες γνώριζαν πολύ καλά οι γιαγιάδες μας και τις χρησιμοποιούσαν σε όσους ήταν κρυωμένοι, έχουν γίνει από καιρό μόδα στο Χόλιγουντ, με αστέρες όπως η Μαντόνα, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Τζένιφερ Ανιστον να εμφανίζονται κατά καιρούς με αυτούς τους χαρακτηριστικούς κόκκινους κύκλους στο σώμα τους. Πρόκειται για μια αρχαία κινεζική ιατρική θεραπεία, αν και η γιαγιά μου θα είχε πολλές ενστάσεις πάνω στο θέμα.

Ο αμερικανός γυμναστής Ναντούρ υποστηρίζει πως οι βεντούζες είναι το μυστικό του όπλο που τον κρατά υγιή και τον απαλλάσσει από τους πόνους που νιώθει λόγω των έντονων προπονήσεων.

«Είναι καλύτερο απ’ οτιδήποτε έχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα και έχω ξοδέψει πολλά χρήματα. Με έχει σώσει από μεγάλο πόνο» λέει ο γυμναστής. Σε βεντούζες υποβάλλονται πολλοί διάσημοι αθλητές όπως οι πυγμάχοι Φλόιντ Μέιγουεδερ και Αμίρ Καν και ο βρετανός τενίστας Αντι Μάρεϊ.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ντέιβιντ Κολκουχάουν του University College London αφήνει αιχμές κατά όσων πείθουν τους αθλητές να κάνουν βεντούζες.

«Δεν υπάρχει τίποτε επιστημονικό πίσω απ’ όλο αυτό. Υπάρχει κάποια αόριστη εννοιολογική σύνδεση με τον βελονισμό και συχνά προσφέρεται από τους ίδιους ανθρώπους. Πώς μπορεί όμως να βοηθούν οι βεντούζες; Ολα αυτά είναι ανοησίες. Δεν είναι η επιστήμη που πρέπει να αποδείξει πως δεν λειτουργεί αυτή η θεραπεία, αλλά αυτοί που την εφαρμόζουν πρέπει να αποδείξουν ότι λειτουργεί. Αλλά είναι απίθανο πώς μπορεί το ρούφηγμα του δέρματος από ένα ζεστό ποτήρι να βοηθά στην επίδοση των αθλητών» αναρωτιέται ο Κολκουχάουν. Τώρα η γιαγιά θα τον μάλωνε…

Μία χώρα μόνος του

Αν ο Μάικλ Φελπς ήταν χώρα, με τα 23 ολυμπιακά μετάλλια που έχει κατακτήσει, εκ των οποίων τα 19 χρυσά, θα βρισκόταν στην 35η θέση στον σχετικό πίνακα των μεταλλίων όλων των Ολυμπιακών Αγώνων!