Λιγότερα δικαιολογητικά, απλούστερες διαδικασίες και περιορισμό της γραφειοκρατίας φέρνει το νομοσχέδιο για την αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας έως και τις 29 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, έχει ως στόχο τη δημιουργία πιο φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα αίροντας εμπόδια τα οποία μέχρι σήμερα δημιουργούσαν σημαντικές καθυστερήσεις και προσκόμματα και απέτρεπαν την είσοδο στην ελληνική αγορά νέων επιχειρηματιών.

Ετσι, ανάλογα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, η προέγκριση της αδειοδότησης θα δίνεται μόνο με μία βεβαίωση ενώ την άδεια λειτουργίας θα λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος μόνο με τη γνωστοποίηση στην αρμόδια Αρχή μέσω ηλεκτρονικού συστήματος όλων των αναγκαίων στοιχείων.

Η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές, εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης αδείας λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης θα πρέπει τηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και δεν προσκομίζονται στη διοίκηση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο χρόνος αδειοδότησης σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μειώνεται από τις 30 ημέρες σήμερα στη μία ημέρα.

Το νομοσχέδιο αφορά τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ κ.λπ.), τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταλύματα, καθώς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Το νέο πλαίσιο. Το παλιό σύστημα στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις εκ των προτέρων διαδικασίες αδειοδότησης και προέβλεπε προσκόμιση μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών δημιουργώντας κόστος σε χρήμα και χρόνο για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον οι επιτόπιοι έλεγχοι νομιμότητας που προέβλεπε πραγματοποιούνταν πριν από την έναρξη λειτουργίας δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Με το νέο πλαίσιο οι έλεγχοι θα γίνονται μετά την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και τις 100.000 ευρώ αλλά και λουκέτο. Πιο αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:

n Στη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων και ποτών καταργεί τις περισσότερες προαπαιτούμενες άδειες λειτουργίας και τις αντικαθιστά με τη γνωστοποίηση. Καταργείται η υποχρέωση λήψης βεβαίωσης καταλληλότητας ή σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης. Οι έλεγχοι προβλέπεται να διενεργούνται εκ των υστέρων βάσει αξιολόγησης κινδύνου.

n Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος το νομοσχέδιο προβλέπει αντικατάσταση της προέγκρισης και της άδειας λειτουργίας. Η προέγκριση αντικαθίσταται με μία βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ίδρυσης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του καταστήματός του.

n Στις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα γίνονται ταχύτερες οι διαδικασίες έκδοσης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας εντός 28 ημερών και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη λήψη του. Μέσω πληροφορικού συστήματος θα μπορούν να γνωστοποιούνται αυτόματα τα δικαιολογητικά αυτά από τις επιχειρήσεις και θα προγραμματίζονται οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, μετά την ψήφιση για τις τρεις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο θα ακολουθηθεί η απλούστευση της αδειοδότησης στον τομέα της εξόρυξης, στις υπόλοιπες τουριστικές υποδομές (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), τα έξυπνα επιχειρηματικά πάρκα και την εφοδιαστική αλυσίδα.