Η μεγαλύτερη τράπεζα χορήγησης στεγαστικών δανείων στη Δανία χτυπά καμπανάκι στους ιδιοκτήτες ότι παρά τη συνεχή αύξηση των τιμών στα ακίνητα, η αγορά μπορεί κάποια στιγμή να δεχτεί σοκ τιμών. Η επικεφαλής αναλύτρια της Nykredit Μίρα Λι Νίλσεν προειδοποιεί τους Δανούς να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό για να μη βρεθούν μπροστά σε πολύ άσχημες εκπλήξεις.

Υστερα από σχεδόν πέντε χρόνια αρνητικών επιτοκίων, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δανία ουσιαστικά κερδίζουν χρήματα όταν δανείζονται. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια δανεισμού δεν θα επιστρέψουν σε θετικά επίπεδα πριν από το 2018 το νωρίτερο. Αυτές οι εκτιμήσεις όμως προκαλούν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας καθώς πολλοί στη χώρα ζητούν όλο και μεγαλύτερα δάνεια με την πίστη ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι εδώ για να μείνουν.

Τον Ιούλιο οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στη Δανία 4,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Boligsiden.dk που δίνει στοιχεία για την αγορά. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Κοπεγχάγη αυξήθηκαν 9,4% δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι να ξέρει κανείς τους πιθανούς κινδύνους που προκαλούνται, ανέφερε η Νίλσεν.

Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Δανία βρίσκονται περίπου 5% πάνω από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγράψει το 2006, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τότε η φούσκα των ακινήτων είχε σκάσει και μέχρι το 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων είχαν υποχωρήσει 30%. Το ράλι τιμών των ακινήτων εκείνης της περιόδου είχε αποδοθεί στην πολύ υψηλή απασχόληση και στην επιθυμία πολλών να αγοράσουν σπίτι. Σήμερα αποδίδεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια. Η κυβέρνηση της Δανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για τη λήψη στεγαστικών.

© Bloomberg News