Μεγάλη πρόκληση θα είναι οι διαπραγματεύσεις του Brexit για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίζα Μέι, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να προβάλουν σειρά από απαιτήσεις κατά τις συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσαν υπουργεία ευρωπαϊκών χωρών, σε δημόσια σχόλια από κρατικούς αξιωματούχους και σε συνεντεύξεις με κυβερνητικούς παράγοντες και δείχνει τις κόκκινες γραμμές που χαράσσονται.

Αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας, επιμένουν ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανονισμούς περί ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. Πολλοί όμως από όσους στήριξαν το Brexit το έκαναν ελπίζοντας ότι η ψήφος τους θα σημαίνει λιγότερους μετανάστες. Μόνο τρεις χώρες, η Δανία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, έχουν εκδηλώσει κοινή ανησυχία με τη Βρετανία για το Μεταναστευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι η Μέι έχει λίγους συμμάχους.

Η Γαλλία φαίνεται μάλιστα διατεθειμένη να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να συνδέσει την ελευθερία μετακίνησης με τη φιλοδοξία της Βρετανίας να διατηρήσει τα δικαιώματα διαβατηρίου που επιτρέπουν σε στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου να πωλούν υπηρεσίες στην ΕΕ.

Αλλη σύγκρουση μπορεί να προέλθει από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας αλλά και χωρών από την Ανατολική Ευρώπη να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα εξακολουθεί να καταβάλλει τις εισφορές της στα ταμεία της ΕΕ, ώστε να συνεχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια προς τις χώρες αυτές. Τουριστικοί προορισμοί και κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος, επίσης, δεν θα ήθελαν να δουν τη Βρετανία να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Αυτό θα έκανε τη στερλίνα να υποχωρήσει κι άλλο, αποτρέποντας μεγάλο αριθμό βρετανών τουριστών να τις επισκεφτούν. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε πάντως να δει ναυτιλιακές να φεύγουν από το Λονδίνο και να κατευθύννονται στο έδαφός της.

Η Ιρλανδία θέλει να διατηρήσει η Βρετανία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά για να μην επιβληθούν δασμοί και στις δύο πλευρές. Η Ιταλία ανήκει στις χώρες που θέλουν να επωφεληθούν από το Brexit, αφού μεταξύ άλλων θέλει να φέρει στο έδαφός της θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

© Bloomberg News