Ορίστηκαν χθες από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα δύο πρόσωπα που προτείνεται να αναλάβουν προσωρινά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο.

Πρόκειται για τον Χρυσόστομο Στράτο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου, που προτείνεται να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη risk officer του Ταμείου, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Την πρόταση για τα δύο προσωρινά στελέχη έκανε ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Μιχελής και έγινε ομόφωνα δεκτή από το Γενικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια η πρόταση εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ απαιτείται και έγκριση του EuroWorking Group.

H διάρκεια της θητείας των δύο στελεχών θα είναι σύντομη. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση υποψηφίων για την οριστική κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη ο διαγωνισμός.

Επίσης, εκκρεμεί η τοποθέτηση του τρίτου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πλήρωση αυτών των κενών θέσεων ήταν απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το Ταμείο. Η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη από τον σύμβουλο του ΤΧΣ Σπένσερ Στιούαρτ, αλλά οι αποφάσεις προϋποθέτουν να υπάρχει διοίκηση στο ΤΧΣ. Οπως είναι γνωστό, στις αρχές Ιουλίου παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους οι Αρης Ξενόφος και Γιώργος Κουτσός, με αποτέλεσμα το Ταμείο να μείνει ακέφαλο. Τη λύση της προσωρινής διοίκησης έδωσε τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.