Η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για το 2016 άρχισε, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις 18 Αυγούστου θα αρχίσει η ανάρτησή τους στο Taxisnet.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2016 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αναζητήσουν όπως κάθε χρόνο, μπαίνοντας με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα του Taxisnet.
Με την ταυτότητα οφειλής που θα εκτυπώσουν θα πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η τελευταία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, 690.000 φορολογούμενοι αναμένεται ότι φέτος θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε σύγκριση με πέρυσι, ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι από 10 ευρώ και άνω.

Οι φορολογούμενοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των ελλήνων φορολογουμένων. Επίσης περίπου 1.500.000 φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ αυξημένα από πέρυσι έως και 10 ευρώ, ενώ λιγότερος θα είναι ο φόρος σε σύγκριση με το 2015 για 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες. Τέλος, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, δηλαδή το 35% του συνόλου, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Η ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 8 το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου και έως την ολοκλήρωση της ανάρτησης σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, οι εφαρμογές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) καθώς και η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2017 δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 08.00 και 12.00, ενώ όλες οι λοιπές λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Μάλιστα αναφερόμενος στα πρόσφατα λουκέτα επιχειρήσεων αλλά και στα περιστατικά εκφοβισμού ελεγκτών, τόνισε ότι «θα στοχοποιηθούν τα καταστήματα όσων δημιουργούν προβλήματα και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».