Σκηνές θρίλερ σε κατάσταση ομηρείας έζησαν για περίπου δύο ώρες 13 υπάλληλοι και πελάτες υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Λεωφόρο Κηφισίας οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο ένοπλης ληστείας με έντονο άρωμα τρομοκρατίας. Οι τέσσερις μασκοφόροι ληστές, οπλισμένοι με πιστόλια και μακρύκαννα όπλα, πιθανότατα Καλάσνικοφ, και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως τρυπάνια, άδειασαν ταμεία, χρηματοκιβώτιο και παραβίασαν θυρίδες αποκομίζοντας άγνωστο χρηματικό ποσό.

To modus operandi, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός περίπλοκου υψηλού ρίσκου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε όχι μόνο τη λεηλασία των ταμείων και του χρηματοκιβωτίου που λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση αλλά και το κυριότερο την παραβίαση των θυρίδων του υποκαταστήματος, προβληματίζει τις Αρχές.

Η ομάδα κρούσης των ενόπλων έδρασε με απόλυτη ακρίβεια, ψυχραιμία και επαγγελματισμό, ενώ όπως φαίνεται είχαν κάνει λεπτομερείς προπαρασκευαστικές ενέργειες παρακολούθησης και γνώριζαν τους χώρους της τράπεζας. Κατάφεραν μάλιστα να αιφνιδιάσουν τους υπαλλήλους που δεν πρόλαβαν να κάνουν καμία κίνηση ώστε να ενεργοποιήσουν το σύστημα συναγερμού.

Στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ληστεία οι δράστες κατέρριψαν το ρεκόρ παραμονής σε τράπεζα. Κρατώντας σε ομηρεία υπαλλήλους και πελάτες, παρέμειναν δυο ολόκληρες ώρες στο υποκατάστημα. Χωρισμένοι σε ομάδες, οι δύο, σύμφωνα με περιγραφές, παρέμειναν στο ισόγειο και οι συνεργοί τους κατέβηκαν στο υπόγειο όπου κατά πληροφορίες παραβίασαν τουλάχιστον 21 θυρίδες. Μια παράτολμη και παρακινδυνευμένη ενέργεια χωρίς προηγούμενο με τους δράστες να κινδυνεύουν να εγκλωβισθούν.

ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οι ένοπλοι καθ’ όλη την διάρκεια της «χρονοβόρας» επιχείρησης λεηλασίας της τράπεζας φαίνεται ότι ήταν εφοδιασμένοι με σύστημα ενδοεποικοινωνίας προκειμένου να συνεννοούνται μεταξύ τους και για να πληροφορούνται κινήσεις της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια είναι ότι φρόντισαν να καθαρίσουν με απολυμαντικό διάφορα σημεία για να μην αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος.

Με την ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Πειραιώς οι διωκτικές Αρχές βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέα δεδομένα καθώς τα τελευταία χρόνια κανένα σχήμα ενόπλων ληστών δεν είχε χρησιμοποιήσει τέτοια πατέντα δράσης. Για την ταυτότητα των ενόπλων, τον χώρο από όπου προέρχονται, αν πρόκειται για αμιγώς επαγγελματική συμμορία ποινικών ή για πρόσωπα που «ακουμπούν», συνεργάζονται ή κινούνται στην τρομοκρατία, οι Αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που έχουν σχέση με την τρομοκρατία το μεγάλο ποσό που αποκόμισαν αναμένεται να καταλήξει στο «επαναστατικό ταμείο», όπως έχει γίνει στο παρελθόν, προκειμένου να καλυφθούν υποδομές και ανάγκες για έναν νέο κύκλο δράσης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Σε κεντρικό σημείο των Αμπελοκήπων, στη Λεωφόρο Κηφισίας 62, με συχνές περιπολίες καθώς στην περιοχή βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο της ΓΑΔΑ, επέλεξαν να χτυπήσουν οι ένοπλοι. Μέρα μεσημέρι σε φρουρούμενη περιοχή αιφνιδίασαν τους πάντες, έχοντας υπολογίσει και παρακάμψει κάθε εμπόδιο.

Το υποκατάστημα θα έκλεινε σε λίγο τις πόρτες του για το κοινό και στο εσωτερικό είχαν παραμείνει για συναλλαγές πέντε πελάτες και οκτώ υπάλληλοι. Η ώρα ήταν 2.15 όταν δύο άνδρες με τζιν παντελόνι και πουκάμισο εισέβαλαν. Φορούσαν μάσκες σιλικόνης για αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, περούκες και γάντια για να μην αφήσουν αποτυπώματα. Με ταχύτητα και ακρίβεια, πριν τους αντιληφθεί κανείς, έβγαλαν τα όπλα. Οι υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό. Ο ένας ένοπλος πλησίασε τη διευθύντρια και την υποχρέωσε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο που λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση. Ο συνεργός του με απειλές σε σπαστά ελληνικά, σύμφωνα με μαρτυρίες, κρατούσε ακινητοποιημένους τους άλλους υπαλλήλους και τους πελάτες. Ενώ ήταν σε εξέλιξη το σκηνικό στο υποκατάστημα μπήκαν άλλοι δύο ένοπλοι για τη δεύτερη και κυριότερη φάση του σχεδίου. Τις θυρίδες. Φορούσαν φόρμες εργασίας και ήταν εφοδιασμένοι με τρυπάνια και άλλα εργαλεία. Κατέβηκαν στο υπόγειο και με τα τρυπάνια παραβίασαν ανενόχλητοι κατά πληροφορίες τουλάχιστον 21 θυρίδες. Οταν ολοκλήρωσαν την επιχείρηση αποχώρησαν και τότε γύρω στις 4 το απόγευμα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για την ένοπλη εισβολή. Ο χώρος αποκλείστηκε και οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν υλικό από κάμερες σε μεγάλη ακτίνα και πληροφορίες για τον τρόπο διαφυγής των ενόπλων καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην έρευνα.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Ενοπλες ληστείες για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» έχουν κάνει στο παρελθόν τα περισσότερα σχήματα τρομοκρατικών οργανώσεων για την κάλυψη αναγκών και ενίσχυση του υποστηρικτικού δικτύου τους. Το 2014 τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας φαινόταν να αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.