Η μόλυνση με τον ιό Ζίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει (και) παραμορφώσεις των αρθρώσεων στο έμβρυο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «BMJ Open»,περιγράφουν επτά περιπτώσεις βρεφών που γεννήθηκαν με αρθρογρύπωση – μία κατάσταση κατά την οποία οι αρθρώσεις κάμπτονται αφύσικα εξαιτίας κακής ανάπτυξης των μυών ή των τενόντων.

Ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να ενδημεί στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει εξαπλωθεί και στο Μαϊάμι.

Οι Αρχές προειδοποιούν τις εγκύους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές όπου ήδη έχει τεκμηριωθεί η παρουσία του, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών που είναι η κύρια πηγή μετάδοσής του, διότι σχετίζεται με μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στα έμβρυα.

Ολοένα περισσότερα στοιχεία, εξ άλλου, τη συσχετίζουν στους ενήλικες με μία σπάνια ασθένεια που εξασθενεί και παραλύει τα νεύρα, το σύνδρομο Guillain-Barre.

Τώρα, ομάδα επιστημόνων από το Νοσοκομείο Barão de Lucenaτης πόλης Recife που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στη Βραζιλία, αναφέρουν ότι και η αρθρογρύπωση σχετίζεται με τη νόσο.

Όπως γράφουν η δρ Βανέσα βαν ντερ Λίντεν και οι συνεργάτες της, τα επτά βρέφη με πιθανή λοίμωξη από τον ιό Ζίκα που νοσήλευσαν στο νοσοκομείο τους, γεννήθηκαν με προβλήματα στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος, του αστραγάλου, του αγκώνα, του καρπού και/ή των δακτύλων.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι μύες και οι τένοντές τους ήταν πολύ σφικτοί ή πολύ χαλαροί, με συνέπεια να έλκουν σε αφύσικες θέσεις τα αναπτυσσόμενα άκρα τους.

Μάλιστα η δρ βαν ντερ Λίντεν λέει πως στους δύο μήνες που μεσολάβησε από τότε που συνέγραψαν οι ερευνητές το άρθρο τους, έχουν δει άλλα 14 βρέφη με παρόμοια προβλήματα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο ιός Ζίκα επιτίθεται στα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των υποστηρικτικών ιστών των αρθρώσεων – μία άποψη που φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι πρώτες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που έγιναν στα μωρά.

Όλα τα μωρά έχουν βρεθεί αρνητικά σε άλλες πιθανές αιτίες αρθρογρύπωσης, όπως διάφορες λοιμώξεις (λ.χ. ερυθρά, HIV/AIDS). Επιπλέον, τα περισσότερα πάσχουν επίσης από μικροκεφαλία, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλείται από τον Ζίκα.