Ηκαλοκαιρινή βουτιά στη σύγχρονη Ιστορία που αποφάσισε να κάνει –εν μέσω των οικογενειακών διακοπών του –ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να προβάλει τις κυβερνητικές επιδιώξεις για το χρέος ξάφνιασε ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ αρκούσε για να ανοίξει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, εκ δεξιών και αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο το κυριότερο που κατάφερε ο Πρωθυπουργός με το μήνυμά του ήταν να τροφοδοτήσει την αυγουστιάτικη εκλογολογία, καθώς σχεδόν σε όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα οι συστάσεις Τσίπρα προς τους πιστωτές για το ζήτημα του χρέους ερμηνεύθηκαν και ως αφετηρία για την έναρξη διαμάχης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει άλλοθι για μια εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος παρενέβη δημόσια για να απαντήσει στον Πρωθυπουργό, φρόντισε να αναδείξει αυτή τη διάσταση, αλλά δεν ήταν ο μόνος που συνέδεσε την παρέμβαση Τσίπρα με μια υπό διαμόρφωση προεκλογική ατζέντα. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να εξηγήσουν τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα πίσω από την ανάδειξη ως σημαντικής ιστορικής στιγμής τη διαγραφή του γερμανικού χρέους πριν από 63 χρόνια, αναγνώριζαν ότι το πρωθυπουργικό μήνυμα αναδίδει εκλογικό άρωμα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ. Με αφορμή την επέτειο από τη Συμφωνία του Λονδίνου (8 Αυγούστου 1953), την οποία προφανώς υπενθύμισαν στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, η ανάρτηση στη σελίδα του Αλέξη Τσίπρα στο facebook μάλλον άνοιξε άλλα ζητήματα από εκείνα που προσδοκούσε ο συντάκτης του σχολίου. Με το κάθε άλλο παρά λακωνικό μήνυμα επιδιώκεται να αναβιώσει η ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ οι νουθεσίες προς ευρωπαίους εταίρους και δανειστές επιβεβαιώνουν ότι για την κυβέρνηση αποτελεί κομβικό ζήτημα στην ατζέντα της νέας πολιτικής περιόδου. Με το πρωθυπουργικό μήνυμα υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, «η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος». Το σχόλιο κλείνει με την επισήμανση ότι η Ευρώπη «οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Συμφωνία του Λονδίνου αντιμετωπίστηκε από το αντιπολευτικό τόξο ως επιβεβαίωση ενός κυβερνητικού αδιεξόδου –που αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να «παίξει τα ρέστα του» στο ζήτημα του χρέους μπροστά στην αδυναμία να εκπληρώσει και να διαχειριστεί πολιτικά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, επίσης μέσω της διαδικτυακής οδού, διέγνωσε «επιστροφή στον λαϊκισμό» από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και μια αναζήτηση διεξόδου μέσω αιφνίδιων εκλογών, ενώ ο Πρωθυπουργός δέχθηκε βολές και για «ανιστόρητη παρέμβαση».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι ο Πρωθυπουργός «δίνει την εντύπωση ότι επαναφέρει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που βρισκόντουσαν πριν τη συμφωνία της 12/7/2015 για το τρίτο Μνημόνιο που «διαπραγματεύθηκε» και συνήψε ο ίδιος και η οποία αποκλείει ρητά την ονομαστική μείωση», ενώ επικαλούμενος και τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν αποκλείει η παρέμβαση Τσίπρα για το χρέος να αποτελεί εκλογικό σινιάλο. «Το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ. Ολα γίνονται με τρόπο πολιτικά πρωτόγονο. Χωρίς καμία αίσθηση καθήκοντος για την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Παραλλήλως υπάρχει βεβαίως πάντα και το επίσημο σενάριο που αποβλέπει στη διασφάλιση πολιτικού χρόνου εν αναμονή της βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων. Δεν υπάρχει όμως ούτε οικονομικός χρόνος ούτε κοινωνική αντοχή. Οσο αυτό θα γίνεται προφανές τόσο θα ενισχύεται το προηγούμενο σενάριο», είναι το δικό του μήνυμα.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Στη βάση της αναζήτησης διεξόδου μέσω εκλογών ερμήνευσαν το πρωθυπουργικό μήνυμα και στελέχη της ΝΔ, ενώ το Ποτάμι κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και στο ζήτημα του χρέους. «H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί και αναγκαιότητα και προτεραιότητα. Τα παλιά χρέη μαζί με τα νέα χρέη του κ. Τσίπρα είναι βαρίδια στα πόδια της οικονομίας και αυτό πλέον το αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι όπως το ΔΝΤ. Θα περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό –υποτυπωδώς έστω –να πει τις προτάσεις του, να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος. Ο κ. Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για μονομερή διαγραφή και για Διεθνή Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος –στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας. Σήμερα, μη έχοντας τι άλλο να πει, αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες», σχολίασε η Σεβαστουπόλεως.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες αναφορές» του Πρωθυπουργού επειδή «ξεχνά να πει ότι η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχαν στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος» και προεξοφλεί ότι η οποία ρύθμιση του ελληνικού χρέους «θα συνοδεύεται με νέα Μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα».