Χαμηλούς τόνους κρατάει η Εκκλησία μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες ιεροί ναοί και τις μολότοφ που εκτόξευσαν άγνωστοι στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου.

Οι ιεράρχες –που είναι επιφορτισμένοι και με τα ιερουργικά τους καθήκοντα καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο νηστείας λίγο πριν από τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας –δεν επιθυμούν να οξύνουν τα πνεύματα.

Αλλωστε προχθές στην ανακοίνωση που εξέδωσαν έδειξαν διάθεση συγχώρεσης απέναντι στους δράστες.

Εν τούτοις, η Εκκλησία δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτηση, την ενόχληση και την ανησυχία της για τα πρωτοφανή κρούσματα βεβηλώσεων σε ναούς. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν χθες όσα είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης στην εκπομπή «Newsroom» του Σκάι.

«Αυτό που προκαλεί έντονη εντύπωση είναι πως οι τελευταίοι που βεβήλωσαν ιερούς ναούς στην πατρίδα μας ήταν οι Ναζί επί Κατοχής. Κι αυτό που προξενεί επίσης μεγάλη εντύπωση είναι ότι αυτοί που σήμερα βεβηλώνουν ιερούς ναούς ανά την οικουμένη είναι οι τζιχαντιστές του ΙSΙS».

Ο Κονιδάρης πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε ύστερα από το μπαράζ βεβηλώσεων ιερών ναών, «είναι ποιοι όλα αυτά τα χρόνια έριχναν νερό στον μύλο του αντικληρικαλισμού. Και καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους και εικασίες τους ένα μίσος κατά των πιστών και κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Εκκλησία συγχωρεί αυτούς τους ανθρώπους, εννοώντας τους δράστες των επιθέσεων. «Η Εκκλησία ούτε μισεί ούτε δαχτυλοδείχνει. Ομως θα έπρεπε, με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά, να σκεφτούμε τι μας οδήγησε σε όλα αυτά. Να σκεφτούμε ότι σήμερα ουσιαστικά στην Ελλάδα η μόνη θρησκεία που μπορεί με άνεση να χλευάζεται είναι η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Είναι και λίγο τρέντι ξέρετε. Δεν έχω ακούσει να χλευάζεται ούτε η ισλαμική θρησκεία ούτε ο ιουδαϊσμός. Είναι της μόδας να χλευάζεται η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και οι πιστοί της…».