Δεν ξέρω αν ευθύνονται κρητικοί μαντατοφόροι για την καθυστέρηση, αλλά αυτό δεν πτόησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντεπιτέθηκε χθες το βράδυ για το θέμα της ασφάλειας, στον απόηχο της προχθεσινής επίθεσης στην έδρα της Ιεράς Συνόδου.

Η προσωπική παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι ευθείες βολές του κατά του Αλέξη Τσίπρα ενεργοποίησαν και τη βάρδια εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, που απάντησε λίγο αργότερα με το απαραίτητο «πολεμικό ανακοινωθέν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών, ενώ άφησε αιχμές και για ανοχή σε αντιεξουσιαστές και καταληψίες καθώς είναι «εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ελληνική κοινωνία απαιτεί ασφάλεια και προοπτική. Κανένα από τα δύο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αναγεννημένες συνιστώσες του» έκλεισε την παρέμβαση, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος εγγυάται πως η πλήρης αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας θα αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης.

Πηγές μου δεν αποκλείουν για την προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη να έχουν κινητοποιηθεί εκκλησιαστικοί παράγοντες ή να έχει παίξει τον ρόλο της η μουρμούρα σκληροπυρηνικών γαλάζιων στελεχών, που προσδοκούν πολεμική αντίδραση από την κομματική ηγεσία για κάθε ζήτημα. Αλλοι πάντως μου έλεγαν πως τον ρόλο της έπαιξε και η χθεσινή ληστεία με άρωμα τρομοκρατίας στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Από το Μαξίμου, πάντως, ερμήνευσαν τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνταγή «νόμος και τάξη».

«Το μόνο που διακυβεύεται είναι η προοπτική της ΝΔ και το καταδικασμένο από τον λαό πρόγραμμά της. Την ασφάλεια των πολιτών την εγγυώνται καθημερινά οι θεσμοί της συντεταγμένης πολιτείας και της δημοκρατίας» ήταν η κυβερνητική απάντηση –που θα μπορούσε να είχε συντάξει και ο Γιώργος Κυρίτσης