Υλικό για χολιγουντιανή ταινία –πολιτικό θρίλερ; –θα μπορούσε να αποτελέσει η πλειοδοτική διαδικασία αδειοδότησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οσονούπω.

Ολα δείχνουν πως η διαδικασία για την πρώτη κατηγορία τηλεοπτικών αδειών, αυτή δηλαδή για την «επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου», εισέρχεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της.

Το αργότερο μέχρι αύριο η Επιτροπή Ενστάσεων της ΓΓΕΕ θα εκδώσει την αμετάκλητη απόφασή της (παρουσία δικαστικού επιμελητή). Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Λευτέρης Κρέτσος υπέβαλε ερώτημα θεραπείας προς την αρμόδια Επιτροπή και για τους τρεις που εξαιρέθηκαν (ήτοι Dimera Media Investments Limited, Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία – ITV CP και Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών προγραμμάτων – Mega Channel). Στο μεταξύ η Singular logic, η εταιρεία η οποία επιλέχθηκε από τη ΓΓΕΕ να υποστηρίξει με λογισμικό τη διαγωνιστική πλειοδοτική διαδικασία αδειοδότησης, αναμένεται να εγκαταστήσει το πρόγραμμα στις 16 Αυγούστου εκτός απροόπτου. Από εκείνη τη στιγμή η διαδικασία νοικοκυρέματος –κατά την κυβέρνηση –του τηλεοπτικού τοπίου θα εισέλθει στον προθάλαμο της τελικής φάσης.

Οταν έλθει εκείνη η ώρα (που δεν θα είναι ώρα, αλλά διήμερο με πρόβλεψη για τριήμερο) και κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο του Αυγούστου) τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Ενδιαμέσως στελέχη της ΓΓΕΕ και μέλη αντιπροσωπειών των καναλιών που θα συμμετάσχουν, θα κληθούν στο κτίριο της Αλεξάνδρου Πάντου (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο) για να περάσουν από ταχύρρυθμο εντατικό σεμινάριο και πρόβα τζενεράλε ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη στην επίσημη διαδικασία.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες το κτίριο της ΓΓΕΕ θα εκκενωθεί. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν υποχρεωτική άδεια. Θα μείνουν μόνο οι θυρωροί, το προσωπικό ασφαλείας, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, 40 άτομα συνολικά.

Στο κτίριο θα αναπτυχθούν ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως συμφωνήθηκε σε συσκέψεις που προηγήθηκαν μεταξύ της ΓΓΕΕ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον σκοπό αυτό.

Η ΓΓΕΕ μάλιστα έχει καταστρώσει σχέδιο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για να δεχθεί και να φιλοξενήσει συνολικά 120 άτομα. Συγκεκριμένα, «όποιος περάσει τη σιδερένια μηχανοκίνητη πύλη εισόδου της Πάντου, δεν θα βγει αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα μείνει ένδον! Θα κοιμηθεί εντός του κτιρίου. Για τον λόγο αυτό ο Ελληνικός Στρατός θα συνδράμει με ράντζα εκστρατείας, αποσαφηνίζουν από τη ΓΓΕΕ», τονίζει πηγή της Γενικής Γραμματείας που έχει επιφορτιστεί με τη διαγωνιστική διαδικασία.

Προσέξτε! Κινητά και άλλα ηλεκτρονικά γκάτζετ απαγορεύονται. Επικοινωνία με τον έξω κόσμο για τις αντιπροσωπείες δεν επιτρέπεται. Οποιος θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον, μόνο για σοβαρό λόγο, από εκείνους που θα είναι μέσα, πρέπει να πάει στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας, στην Καλλιθέα, και να ενημερώσει μέσω θυρωρών και προσωπικού ασφαλείας.

Υπολογίζεται ότι κάθε αντιπροσωπεία που θα διαγωνιστεί θα είναι εξαμελής. Κάθε αντιπροσωπεία θα είναι απολύτως απομονωμένη και δεν θα μπορεί να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε άλλο, επισημαίνουν κύκλοι από τη ΓΓΕΕ.

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. Το κτίριο της Γραμματείας αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες, έξι ορόφων καθεμία. Αρα θα φιλοξενούνται δύο αντιπροσωπείες ανά όροφο, από μία σε κάθε πτέρυγά του (δηλαδή, σε αυτό το σενάριο περισσεύει ένας όροφος, αν υποθέσουμε ότι τελικά θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και η Τηλέτυπος, η Dimera συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και η κυπριακή ITV CP).

Μια υποσημείωση εδώ. Βαρόμετρο θα είναι η απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων. Διότι μπορεί να αποφανθεί ότι στην τελική φάση θα περάσουν, για παράδειγμα, τρεις διεκδικητές –στο υποθετικό σενάριο ότι έχει κάνει δεκτές ενστάσεις.

Τα δωμάτια όπου θα διεξαχθεί η πλειοδοσία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Κάθε αντιπροσωπεία κατά την προσέλευσή της θα παραλαμβάνει καρτελάκια με το ονοματεπώνυμο κάθε μέλους της, που θα είναι διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφια ομάδα. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και κάποιες τρέντι αποχρώσεις τους, όπως το ροζ και το λιλά. Ευθεία αντιστοιχία χρωμάτων θα έχουν και οι φάκελοι κάθε ομάδας μέσα στους οποίους τα στελέχη των καναλιών θα κλείνουν τις έγγραφες προσφορές τους. Σφραγισμένες πια θα καταλήγουν στην αρμόδια Επιτροπή. Τη διακίνηση των σφραγισμένων εγγράφων θα κάνουν άνδρες της ειδικής ομάδας ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Μόλις χθες κλείδωσε και το σχέδιο σίτισης των προσωρινά «εγκλείστων» στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου. Ανατέθηκε σε εταιρεία κέτερινγκ (μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν είχε αποσαφηνιστεί αν η επιλογή έγινε με απευθείας ανάθεση ή με κλειστές προσφορές) και κόστισε 12.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αυτό το ποσό λέγεται ότι δεν επιβαρύνει τους έλληνες φορολογουμένους, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αδειοδοτική διαδικασία έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος για να μπορούν να λάβουν μέρος.

ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ. Στο μενού τώρα. Θα έχει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και after.

Το πρωινό χαρακτηρίζεται μάλλον συμβατικό. Καφές φίλτρου (για ελληνικό ή εσπρεσάκι ούτε συζήτηση), χυμοί (αν δεν έχει εσπρεσάκι γιατί να είναι φρεσκοστυμμένοι), νερό και αναψυκτικά, κρουασάν και κουλουράκια (όχι Θεσσαλονίκης, από τα άλλα).

Μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, θα υπάρχουν διαφόρων ειδών σάντουιτς: ζαμπόν-τυρί-μαρούλι, φέτα-ντομάτα-ελιά (πολτός ή καρπός, αδιευκρίνιστος), τόνος-μαρούλι και καπνιστός σολομός-κάππαρη.

Για μεσημεριανό οι επιλογές θα είναι χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, με γαρνιτούρα πατάτες ή ρύζι και θα συνοδεύονται από σαλάτες. Για να μη τους κάτσει στον λαιμό θα προσφέρονται χυμοί και νερό (απαγορεύεται ακόμα και η μπίρα χωρίς αλκοόλ).

Το βραδινό θα περιλαμβάνει μπιφτέκια (με ρύζι ή πατάτες) ή παστίτσιο.

Αν η διαδικασία τραβήξει σε μάκρος και βραδιάσει ή κάποιος νυχτιάτικα αισθανθεί μια λιγούρα υπάρχουν και τα after, όπως μου τονίστηκε. Δηλαδή, τοστάκια και μικρά ντισέρτ (γλυκάκια δηλαδή). Αυτά για αρχή.

Και στην τουαλέτα με συνοδεία!

Και τι γίνεται αν κάποιος από τους εκπροσώπους των καναλιών θελήσει να πάει προς νερού του, προκύπτει το εύλογο ερώτημα. «Θα πηγαίνει τουαλέτα συνοδεία άνδρα της Ασφάλειας» διευκρινίζει εργαζόμενος της ΓΓΕΕ, από την ομάδα εκείνων που τρέχουν τη διαδικασία και έχουν ξεχάσει το σπίτι τους τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα.