Γενετικά εύρωστος παραμένει ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mammalian Biology.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από στοιχεία των τελευταίων 15 ετών δείχνουν πως ο πληθυσμός του είδους είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διατηρήσει τη γενετική του ποικιλότητα.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα από 48 ζώα, είτε από το καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, είτε νεκρά (δηλητηριασμένα ή πυροβολημένα), που συλλέχθηκαν κατά την τελευταία 15ετία, από την κεντρική Ελλάδα μέχρι τον Έβρο. Διαπίστωσαν οχτώ περιπτώσεις διασταυρώσεων λύκων με σκύλους, φαινόμενο που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Η έρευνα διεξήχθη από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το Τμήμα Οικολογίας και Διεύθυνσης φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Άγριων Θηλαστικών στην Πολωνία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο ‘Ερευνας της Βιοοικονομίας.

«Ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα έχει εκτεθεί σε αρκετές εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης. «Για να διατηρηθεί ο πληθυσμός, πρέπει να διασφαλιστούν οι φυσικοί διάδρομοι επικοινωνίας των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η μέριμνα στην κατασκευή δρόμων που περιλαμβάνει την ύπαρξη περασμάτων για την άγρια πανίδα και να περιοριστεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο μέτρο του δυνατού στις περιοχές όπου διαβιούν οι λύκοι».