Το Ρίο είναι αναμφίβολα η πόλη των αντιθέσεων. Πίσω από τα αυξημένα κρούσματα κλοπών και παραβατικότητας γενικά, το Ρίο παραμένει ένα μέρος γεμάτο χρώμα, πάθος, μουσική και έρωτα.

Οι κάτοικοί του είναι γενικά παθιασμένοι, ζουν μέσα από τη μουσική, την έχουν στο αίμα τους και δεν είναι τυχαίο ότι στις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τους Ολυμπιακούς, την παράσταση κλέβουν ακόμα και οι άστεγοι.

Γυναίκες (κυρίως) και άντρες που αφήνουν για λίγο στην άκρη το καρότσι με την πραμάτεια τους και αρχίζουν να λικνίζονται στους ρυθμούς της σάμπα ξεχνώντας στιγμιαία τα προβλήματά τους.

Ξεχωριστή εικόνα δίνουν και τα περίφημα γκραφίτι που συναντά κανείς σε αρκετά σημεία των δρόμων αλλά και έξω από τις εγκαταστάσεις. Πανδαισία χρωμάτων, εικόνες που μιλάνε στον περαστικό και μια μορφή εξαιρετικής τέχνης από τους μετρ του είδους και όχι μόνο.

ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ. Ο «τοίχος των λαών», κοντά στο λιμάνι του Ρίο, στο κέντρο, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς, καθώς σε αυτόν εικονίζονται προσωπογραφίες από διάφορες φυλές (ακόμα και ιθαγενείς και Ινδιάνους).

Διάσημοι καλλιτέχνες, απλός κόσμος, μαθητές σχεδίου και φυσικά παιδιά, είναι μερικές από τις ομάδες που αναλαμβάνουν είτε με πρόγραμμα (το οποίο στηρίζει ο δήμος της πόλης του Ρίο) είτε αυθόρμητα να διακοσμήσουν τους τοίχους και τις μάντρες ακόμα και στις πιο μεγάλες φτωχογειτονιές, θέλοντας να δώσουν έτσι μια νότα αισιοδοξίας, ένα χαμόγελο στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα σχέδια είναι πολλά και εκφράζουν πολλές φορές και τους προβληματισμούς του καλλιτέχνη. Εξω από το νέο υπερσύγχρονο (με θαλασσινό νερό) ενυδρείο της πόλης –που όμως θα εγκαινιαστεί αρκετά αργότερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες –υπάρχει τοίχος που έχει ζωγραφιστεί αποκλειστικά με ψάρια και εικόνες από τον πλούτο της θάλασσας.

Από χθες μάλιστα, έχει δημιουργηθεί στο Ιnstagram ένας ιδιαίτερος λογαριασμός (@InstawalkRio) που αξίζει να επισκεφθείτε, καθώς ορισμένοι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες γκραφίτι της Βραζιλίας επιδεικνύουν εκεί τα έργα τέχνης τους στους δρόμους του Ρίο σε μια ιδιότυπη διαδικτυακή έκθεση!

Πρόκειται για έργα μεταξύ άλλων των Ατσμέ, Λουίζ Ζερμπίνι, Ραούλ Μουράο, Ρίτα Γουέινερ και Βικ Μουνίζ που έχουν ήδη ανέβει στο Instagram.

Στον ίδιο λογαριασμό παρουσιάζεται επίσης ένας χάρτης της πόλης με πάνω από 50 έργα τέχνης που κοσμούν διάφορους δρόμους της πόλης.

ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ. Αντίθετα, θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια και με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γενικότερα στη Βραζιλία είχαμε πολλά γκραφίτι διαμαρτυρίας, που ουσιαστικά προέβαλλαν τα προβλήματα του απλού λαού –όπως ένα χαρακτηριστικό που έλεγε: «Θέλουμε food (φαγητό) και όχι football (ποδόσφαιρο) και έδειχνε ένα παιδί γυμνό, σχεδόν σκελετωμένο από την πείνα να κρατάει μια μπάλα.

Ως μορφή εικαστικής έκφρασης, ίσως τελικά τα γκραφίτι δεν θα μπορούσαν να ταιριάξουν καλύτερα σε άλλη πόλη, όπως σε αυτή του πάθους, του χρώματος και της μουσικής, το Ρίο.