Μπορεί η αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση να κάλεσε τα μέλη της να αποφύγουν τον πειρασμό τής εξ αποστάσεως διάγνωσης για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πενήντα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όλοι τους γεράκια της περιόδου Μπους, είναι σίγουροι: ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είναι επικίνδυνος. Οι περισσότεροι από τους 50 ήταν σύμβουλοι σε θέματα ασφαλείας ή ακόμη και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης όταν πρόεδρος ήταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Και στην ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν επισημαίνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «στερείται τον χαρακτήρα, τις αξίες και την εμπειρία» που απαιτούνται για να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου. Συμπέρασμα; Η εκλογή του «θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την ευμάρεια της χώρας». Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα αποδεικνυόταν «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία».

Τα 50 γεράκια αναρωτιούνται όχι μόνο αν ο Τραμπ γνωρίζει το αμερικανικό Σύνταγμα, αλλά και αν πιστεύει σε αυτό. Γράφουν ακόμη πως ο υποψήφιος πρόεδρος του Grand Old Party «έχει αποδείξει κατ’ επανάληψιν ότι δεν έχει αντίληψη των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της χώρας, των σύνθετων διπλωματικών προκλήσεων που αυτή αντιμετωπίζει, των απαραίτητων συμμαχιών και των δημοκρατικών αξιών» πάνω στις οποίες θα έπρεπε να βασίζεται η αμερικανική πολιτική. Επιπλέον, «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει». Οι ίδιοι λένε ακόμη πως διατηρούν επιφυλάξεις για τη Χίλαρι Κλίντον. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Η αντεπίθεση. Οι 50 δεν είναι οι πρώτοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που αμφισβητούν την ικανότητα του Τραμπ να καθήσει στο Οβάλ Γραφείο. Πιθανότατα μάλιστα δεν είναι οι τελευταίοι στους οποίους ο Τραμπ θα απαντήσει στο ύφος που απαντά έως τώρα. «Οι συντάκτες της επιστολής είναι αυτοί που πρέπει να αναζητήσει ο αμερικανικός λαός για να μάθει γιατί ο κόσμος έχει αυτό το χάλι. Τους ευχαριστούμε για το γεγονός ότι εμφανίστηκαν. Ετσι, καθένας στη χώρα ξέρει ποιος αξίζει να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γίνει τόσο επικίνδυνο μέρος» αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. Για τον Τραμπ οι 50 δεν είναι «τίποτε περισσότερο από την αποτυχημένη ελίτ της Ουάσιγκτον που προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία».

Η αντεπίθεση δεν σταμάτησε εκεί αφού ο Τραμπ υπενθύμισε –«σωστά», όπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» –ότι κάποιοι από τους 50 ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων της επέμβασης στο Ιράκ. Αρα άφησαν Αμερικανούς να «πεθάνουν στη Βεγγάζη» και επέτρεψαν την «άνοδο του ISIS». Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Μάιλ Χάιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, αλλά και ο Τζον Νεγκροπόντε, πρώτος διευθυντής της National Intelligence και υφυπουργός Εξωτερικών.

Πρέπει να φύγει; Η επιστολή –επισημαίνουν οι αναλυτές –αναδεικνύει το ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σχετικά με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ερώτημα: μήπως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρέπει να παραιτηθεί ή τουλάχιστον να εξαναγκαστεί σε παραίτηση; Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» τονίζουν ότι πλέον οι ενστάσεις κατά της υποψηφιότητας Τραμπ προέρχονται από τη δεξαμενή του κόμματος σε θέματα οικονομίας, διπλωματίας και άμυνας, ενώ οι σύμβουλοι του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν από ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία. Και παρά το γεγονός ότι λείπουν οι υπογραφές όλων των Ρεπουμπλικανών πρώην υπουργών Εξωτερικών που βρίσκονται στη ζωή –από τον Χένρι Κίσινγκερ και τον Τζέιμς Μπέικερ έως τον Κόλιν Πάουελ και την Κοντολίζα Ράις –το ερώτημα παραμένει: πρέπει να φύγει ο Τραμπ;

Η απάντηση που δίνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Ματ Λάτιμερ, πρώην λογογράφος του Τζορτζ Μπους, είναι θετική. Και το βάρος –σημειώνει –πέφτει πλέον στους ώμους του Μάικ Πενς. Είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος που πρέπει να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί είτε μιλώντας στον ίδιο απευθείας είτε στους φίλους του και στην οικογένειά του. «Το μέλλον της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια του» γράφει ο επί χρόνια λογογράφος του Μπους.