Tο ποσό των 293,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει η CΟSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά, προχωρώντας σε μια σειρά απαραίτητων έργων για την επέκταση των εργασιών της στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ, καθώς και ποσοστού 16% σε επόμενη φάση.

Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, η εταιρεία COSCO Shipping Group Limited καθίσταται πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και τις εργασίες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Τα έργα. Τα κεφάλαια που αναμένεται να επενδυθούν θα αφορούν μια σειρά αναγκαίων έργων, μεταξύ των οποίων η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης οχηματαγωγών κοντά το λιμάνι , ο οποίος θα καταστήσει τον Πειραιά τον σημαντικότερο τερματικό σταθμό αυτοκινήτων στη Μεσόγειο.

Οι μελλοντικές επενδύσεις, σύμφωνα με την COSCO, θα έχουν στόχο τη μετατροπή του λιμανιού τού Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη, καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας.

Αναλυτικά, η κινεζική εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει στη δημιουργία αποβάθρας βεληνεκούς 300.000 DWT, καθώς και στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων. Επιπρόσθετα, η COSCO θα επιταχύνει την κατασκευή του China – Europe Land-Sea Express Line. Ο Ομιλος θα αναλάβει την ανάπτυξη των logistics και της αποθήκευσης, τη στρατηγική πρωτοβουλία One Belt One Road, καθώς και το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμανιού να αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία.Σημειώνεται ότι η COSCO Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την COSCO να καταβάλλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος του 51% τού ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), μεταξύ των οποίων βασικός παράγοντας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Τότε, η COSCO θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: τίμημα 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, καθώς και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.