Κόβει βαθιά το μαχαίρι της Stuart

Ερωτηματικά, μου λένε οι πηγές μου, αρχίζει να έχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για την αυστηρότητα με την οποία αξιολογεί τους υποψηφίους για τις διοικήσεις των τραπεζών η σύμβουλος εταιρεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Spencer Stuart.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι ο σύμβουλος έκοψε δύο υποψηφίους για την ηγεσία μεγάλης συστημικής τράπεζας, ο ένας εκ των οποίων, τουλάχιστον, διέθετε ευρωπαϊκό προφίλ και έχαιρε εκτίμησης στη Φρανκφούρτη.

Οι ίδιες πηγές μου λένε ότι γίνεται μια κίνηση για να χαλαρώσουν κάπως τα κριτήρια, που πετάνε έξω οποιονδήποτε είχε την παραμικρή πολιτική εμπλοκή τα τελευταία χρόνια ή υστερεί σε εμπειρία στον τραπεζικό τομέα.

Δεν σας ορκίζομαι ότι θα πετύχει η προσπάθεια αυτή, γιατί, ως γνωστόν, η Φρανκφούρτη μπορεί να διαπιστώνει τις υπερβολές, αλλά από την άλλη θεωρεί ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται.

Κάτω από τη βάση

Σε μια άλλη εκδοχή αυστηρότητας του ίδιου συμβούλου, που μου μετέφεραν τραπεζικοί κύκλοι (καταλαβαίνετε ότι δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο αυτή την εποχή), η Stuart βαθμολόγησε κάτω από τη βάση ένα πολύ διακεκριμένο στέλεχος τράπεζας, όχι για πολιτικούς λόγους ή γιατί δεν είχε εμπειρία, αλλά λόγω ανεπαρκών –όπως κρίθηκε –διοικητικών ικανοτήτων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος συζητιόταν για ηγετική θέση σε άλλη τράπεζα, αλλά το σχέδιο έμεινε στις συζητήσεις. Με άλλα λόγια, φοβάμαι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι όλο και κάπου θα πιάνονται ανεπαρκείς. Δεν είναι και ανεξάντλητη η ελληνική δεξαμενή.

Παπούτσι από τον τόπο σου

Αλλη πηγή μου στον τραπεζικό τομέα, που εμφορείται από εθνικά αισθήματα, με διαβεβαιώνει πάντως ότι όλοι οι υποψήφιοι που αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή για τις διοικητικές θέσεις στις τράπεζες είναι Ελληνες. Πρόκειται για περίπου 30 υποψηφίους που διεκδικούν θέσεις επικεφαλής σε δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και μελών διοικητικών συμβουλίων, που στο εξής θα έχουν αυξημένο ρόλο, σε όλες.

Πλουραλισμός στο Υπερταμείο

Συμβιβασμός φαίνεται ότι επιχειρείται για την κάλυψη των υψηλών θέσεων του υπό σύσταση Υπερταμείου. Ακούω πως η Κομισιόν δέχεται να τοποθετηθεί Ελληνας ως διευθύνων σύμβουλος και ξένος ως πρόεδρος στο εποπτικό συμβούλιο.Μάλιστα, τον ξένο αυτόν θα τον προτείνει –λένε –η κυβέρνηση. Και δεν θα είναι ο γνωστός, πανταχού παρών, σύμβουλος των υπουργών Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γκλεν Κιμ, όπως είχε ακουστεί.

Οσον αφορά τον υποψήφιο πρόεδρο, μου λένε ότι το όνομα που κυκλοφορεί είναι προσώπου που έχει χρηματίσει, την τελευταία τετραετία, στέλεχος σε οργανισμό κύρους. Περισσότερα προσεχώς.

Νέα εποχή Χίλτον

Στην τελική ευθεία μπήκε η πώληση του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας, του Χίλτον, από την Alpha Bank, σε εφαρμογή των μνημονιακών αποφάσεων που θέλουν τις τράπεζες να ξεφορτώνονται τα μη τραπεζικά περιουσιακά τους στοιχεία. Η ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της κοινοπραξίας των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ (του Costa Navarino) και της D-Marine Investments Holding BV, θυγατρικής εταιρείας του τουρκικού ομίλου Dogus (που ενδιαφέρεται και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ δραστηριοποιείται σε μαρίνες), δίνει προβάδισμα σε δύο μεγάλους παίκτες να αποκτήσουν σημαντική θέση στην τουριστική αγορά της Αθήνας. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι το τίμημα για την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου, που μετρά 53 χρόνια παρουσίας στην ελληνική τουριστική αγορά και ήταν το πρώτο διεθνούς αλυσίδας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς χαρακτηρίζουν υψηλό. Πάντως, το ξενοδοχείο είναι κερδοφόρο, ο τζίρος του σε ετήσια βάση είναι γύρω στα 25 εκατ. ευρώ και σίγουρα η απόκτησή του θα έχει σημαντική συμβολική διάσταση για τον νέο ιδιοκτήτη του. Στο κάτω κάτω, δεν έχει μόνο πλούσιο παρελθόν, αλλά και έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της χώρας. Σας θυμίζω ότι εκεί γίνονται οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους τροϊκανούς, ενίοτε ολονύκτιες…