Σε αυστηρή εφαρμογή νομοθεσίας που ορίζει την επιβολή πλαφόν για τις τιμές των ενοικίων σε μισθώσεις στο κέντρο του Παρισιού προχωρά αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ οκτώ μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και φόβους ότι πολλοί επενδυτές σε ακίνητα μπορεί να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Το πλαφόν στα ενοίκια του Παρισιού που ψηφίστηκε πέρσι αφορά όλες τις μισθώσεις που έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2015. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αυξάνουν το ενοίκιο για ακίνητα που προηγουμένως παρέμεναν άδεια. Επίσης πρέπει να μειώνουν το ενοίκιο για τους νέους ιδιοκτήτες στα νέα επίπεδα που ορίζει ο νόμος, ακόμη και εάν ο προηγούμενος ενοικιαστής πλήρωνε περισσότερα. Τα ενοίκια που δεν τα πιάνει το πλαφόν θα πρέπει κι αυτά να παραμείνουν αμετάβλητα σε αρκετές πόλεις όπου παρατηρείται έλλειψη κατοικιών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι εκείνη που καθορίζει τα ενοίκια ακόμη και για ορισμένα ακίνητα φιλέτα τα οποία έχουν θέα στα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού. Για την περιοχή του Σεν Ζερμέν ντε Πρε για παράδειγμα, πέρασε ο καιρός που για ένα πολύ μικρό επιπλωμένο στούντιο με εμβαδόν 11 τετραγωνικά μέτρα οι ιδιοκτήτες ζητούσαν ενοίκιο 656 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Inter Immobilier χρειάστηκε να εξηγήσει στο νέο ιδιοκτήτη του στούντιο αυτού γιατί το υψηλότερο ενοίκιο που μπορεί να ζητηθεί ανέρχεται πλέον σε 550 ευρώ. Τα νέα αυτά πλαφόν στα ενοίκια μάλιστα αναμένεται να θεσπιστούν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Εως τα τέλη του 2018 οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να εφαρμοστούν στη Λιλ και την Γκρενόμπλ αλλά και στα περίχωρα του Παρισιού.

Από τα 6,3 εκατ. σπίτια που ενοικιάζουν ιδιώτες στη Γαλλία, το 4% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για ποσό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 1990 όταν αυτό διαμορφωνόταν στο 14%. Τα προηγούμενα χρόνια η έλλειψη κατοικιών είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ενοικίων με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι πολιτικοί. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα ενοίκια στο Παρίσι έχουν αυξηθεί κατά 42%.

© Bloomberg News