«Τέσσερα παιδιά ορφανά και ειλικρινά τα λυπάμαι. Αλλά περισσότερο λυπάμαι τα παιδιά που η μαμά τους είναι στο χώμα. Είδαν τη μάνα τους να τη μαχαιρώνει η φόνισσα. Είδαν κάτι που δεν θα ξεπεράσουν σε όλη τους τη ζωή».

Κουβέντες βαριές σαν μολύβι από συγγενή του 41χρονου μηχανικού αυτοκινήτων. Ενός εκ των προσώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δραματικά γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη μικρή κοινωνία του Κορωπίου.

Μια 35χρονη μαχαιρωμένη θανάσιμα από την 26χρονη σύντροφο του εν διαστάσει συζύγου της. Ενας 41χρονος μηχανικός αυτοκινήτων που μοιράστηκε τη ζωή του με τις δύο γυναίκες στην ολέθρια και μοιραία ερωτική ιστορία. Τέσσερα ανήλικα παιδιά τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του κύκλου της βίας. Στην ίδια γειτονιά στο Κορωπί, σε μικρή απόσταση το ένα σπίτι από το άλλο, ζούσαν οι δύο γυναίκες με δύο παιδιά η καθεμία που είχαν αποκτήσει με τον ίδιο άνδρα –ηλικίας 11 και 13 χρόνων η 35χρονη και 11 και 23 μηνών η 26χρονη. Οπως αποκαλύφθηκε, ο μοιραίος άνδρας έχει αποκτήσει ακόμη ένα παιδί από άλλη γυναίκα.

Ολοι ζούσαν μια κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, που τελικά οδήγησε στα άκρα. Κοινός τόπος στη βίαιη ιστορία τα τέσσερα παιδιά. Τα τρία μάλιστα έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του ακραίου ξεσπάσματος. Μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών της άτυχης 36χρονης εκτυλίχθηκε η βίαιη επίθεση με μαχαίρι και είδαν τη μητέρα τους να πέφτει αιμόφυρτη στην αυλή του σπιτιού τους. Το σχεδόν δύο ετών παιδί της δολοφόνου ήταν στο αυτοκίνητο την ώρα του σκηνικού. Σκηνές που σημαδεύουν και αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη μνήμη των παιδιών, που αυτές τις δύσκολες ώρες προσπαθούν να συνέλθουν στα σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Τα παιδιά θύματα επικαλέσθηκε και η 26χρονη, η οποία ισχυρίσθηκε περνώντας το κατώφλι του ανακριτή ότι έχει μετανιώσει. «Θόλωσα και δεν ήξερα τι έκανα. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά μου που τους έφερα σε δύσκολη θέση, από τα παιδιά μου και από τα άλλα παιδιά, γιατί αυτά έχουν μεγάλο πρόβλημα. Εκείνη την ώρα δεν κατάλαβα τι έκανα. Αυτή τη στιγμή τη ζω σαν όνειρο» είπε.

Η δολοφονία. Στις 3 Αυγούστου το βράδυ η 26χρονη πέρασε με το αυτοκίνητό της έξω από το σπίτι του θύματος. Προηγουμένως είχε πάει στο σουπερμάρκετ με το μεγαλύτερο παιδί της και στη συνέχεια στο συνεργείο του συντρόφου της. Υστερα από έντονο διαπληκτισμό με την 36χρονη πήγε μέχρι το αυτοκίνητό της και πήρε το μαχαίρι, που όπως ισχυρίζεται το είχε αφήσει μαζί με τα υπόλοιπα ψώνια που είχε κάνει. Την κάρφωσε πισώπλατα πέντε φορές με το μαχαίρι των 10 εκατοστών. Το μοιραίο χτύπημα ήταν η μαχαιριά που διαπέρασε την αριστερή ωμοπλάτη και έπληξε τον πνεύμονα. Ο 41χρονος εν διαστάσει σύζυγος άκουσε τις φωνές του παιδιού του που έντρομο καλούσε σε βοήθεια και έτρεξε στο σπίτι. Ηταν αυτός που μετέφερε την αιμόφυρτη γυναίκα στο Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς, λίγο αργότερα υπέκυψε από εσωτερική αιμορραγία.

Η αντίδραση. Το έγκλημα πυροδότησε αντιδράσεις. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο 41χρονος το απόγευμα της επομένης πήγε στο σπίτι του πατέρα της 26χρονης με ένα παλιό δίκαννο και πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει, αλλά πήγε να τον φοβερίσει «για να καταλάβει τι έκανε γιατί για μένα αυτός ήταν φταίχτης. Τον θεωρώ υπαίτιο για την πράξη της κόρης του, την οποία είχε παρατήσει στον δρόμο από 12 ετών». Ο μηχανικός αυτοκινήτων πρόσθεσε ακόμα ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του και του είχε ζητήσει να φύγει από το Κορωπί μέχρι να γίνει η κηδεία, αλλά εκείνος τον έβρισε. Επικαλέσθηκε ότι πυροβόλησε μέσα από το αυτοκίνητό του, από απόσταση 15 μέτρων και αν και είχε νόμιμα όπλο, χρησιμοποίησε το παλιό δίκαννο του παππού του.

Η τραγική σύμπτωση. Πριν από 53 χρόνια, η οικογένεια της 26χρονης σημαδεύτηκε από μια βίαιη ιστορία. Η γιαγιά της δολοφόνησε τον σύζυγό της, τον οποίο κλείδωσε στο σπίτι τους και τον έκαψε ζωντανό. Βαρύ φορτίο για την οικογένεια που για χρόνια έμενε απομονωμένη και αποτραβηγμένη. Γιαγιά και εγγονή περίπου στην ίδια ηλικία –27 ετών τότε η γιαγιά της –έγιναν πρωταγωνίστριες δύο εγκλημάτων, στην ίδια περιοχή.

Ως παιδί η 26χρονη, σύμφωνα με το περιβάλλον της, ήταν μοναχική, μαζεμένη και κάπως απόμακρη, σπούδασε μηχανολόγος σε τεχνικό λύκειο. Η μοιραία σχέση από την οποία –όπως φαίνεται –γαντζώθηκε με τον μηχανικό αυτοκινήτων, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών, άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια. Ηταν ο πρώτος άνδρας, σύμφωνα με το περιβάλλον της, με τον οποίο συνδέθηκε ερωτικά. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, ο πατέρας τους όμως δεν τα έχει αναγνωρίσει. Πριν από οκτώ μήνες ο 41χρονος αποφάσισε να μείνει στο σπίτι της συντρόφου του. Με αυτή την απόφαση άφησε πίσω του 16 χρόνια συζυγικής ζωής και δύο παιδιά.

Ο 41χρονος ισχυρίστηκε εκ των υστέρων ότι αναγκάστηκε να συγκατοικήσει με την 26χρονη γιατί «με απειλούσε ότι θα έκανε κακό στα παιδιά μου, αν δεν πήγαινα μαζί της. Τον τελευταίο μήνα είχα αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις μου με τα παιδιά μου, τα οποία με κατηγορούσαν δικαίως ότι τα είχα εγκαταλείψει. Εκανα λάθος που άφησα τη γυναίκα μου για την 26χρονη. Ηθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου». Οπως έγινε γνωστό, η πρώην σύζυγος του άνδρα πριν από καιρό αποφάσισε να πάει σε δικηγόρο για να κινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου.

«Χαοτικό τοπίο». Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και καθόρισε τις εξελίξεις ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος. «Σε αυτή την περίπτωση η κατάρρευση των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών κανόνων οδήγησε σε αυτό το χαοτικό τοπίο με πολλαπλασιαστές πάθους που έχουν να κάνουν με τις έντονες εναλλαγές ρόλων». Για να προσθέσει ότι «πολλές φορές η παρανομία, η παραβίαση των κοινωνικών αξιών και κανόνων γίνεται μια νέα υποκουλτούρα, η οποία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και με την παραμικρή αφορμή βρίσκει τη στιγμή που αυτό το κάδρο, το εσωτερικό, βγαίνει στο εξωτερικό τοπίο του ανθρώπου και γίνεται το έγκλημα».