Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Κώστας Μενουδάκος αναλαμβάνει και πάλι προεδρικά ηνία. Αυτή τη φορά, ως πρόεδρος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ρόλος που αποτελεί «πρόκληση» και «κίνητρο» όπως λέει στα «ΝΕΑ».

Η μετάβαση γίνεται από τη δικαστική εξουσία, την οποία υπηρέτησε επί 41 έτη φτάνοντας στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, σε μία από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές. Και στα δύο πόστα η υπηρετούνται ο νόμος και το Σύνταγμα με επίκεντρο τους πολίτες.

Οι αρμοδιότητες της Αρχής καλύπτουν ζητήματα που ενδιαφέρουν μεγάλο μέρος των πολιτών για πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής –δυνάμει αφορούν όλους τους πολίτες. Με παρέμβαση της Αρχής έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία και στον τρόπο εφαρμογής της προς την κατεύθυνση της προστασίας συνταγματικών δικαιωμάτων.

Από αυτή την αφετηρία ο Κώστας Μενουδάκος θεωρεί ότι «η άσκηση των καθηκόντων του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως και της ίδιας της Αρχής ως συνόλου, συνιστά πνευματική εργασία απολύτως συναφή και ομοειδή με την εργασία του δικαστή, την οποία άσκησα επί 41 χρόνια, δεδομένου ότι η Αρχή, στο πλαίσιο βεβαίως των αρμοδιοτήτων της, λειτουργεί με τη λογική δικαστηρίου». Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ, ο ρόλος της Αρχής είναι να «ερμηνεύει τον νόμο στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις και κυρίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις, τόσο κατά την κρίση συγκεκριμένων υποθέσεων όσο και κατά την παροχή γενικότερων οδηγιών, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες πραγματικότητες, τα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα και την τεχνολογική πραγματικότητα».

Ο Μενουδάκος κουβαλώντας την πλούσια εμπειρία του από το δικαστικό σώμα επισημαίνει ότι «η λειτουργία της Αρχής από τη σύστασή της μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη και πρέπει να διατηρηθεί. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, οι κίνδυνοι αυξάνονται και διαρκώς μεταλλάσσονται διότι διευρύνονται οι δυνατότητες παραβίασης όλων των παραμέτρων της ιδιωτικής ζωής. Οι δημιουργούμενες και διαρκώς μεταβαλλόμενες σύνθετες καταστάσεις επιβάλλουν, παράλληλα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας, την προσαρμογή της εφαρμογής τους στις νέες πραγματικότητες. Η επιλογή μου ως προέδρου της Αρχής αποτελεί για μένα και από αυτή την άποψη πρόκληση και κίνητρο».

Πέραν της εγνωσμένης επάρκειάς του στη νομική επιστήμη, όπως προκύπτει από την πλούσια διαδρομή του και το επιστημονικό του έργο, ο Κώστας Μενουδάκος διακρίνεται για τη νηφαλιότητα και το μέτρο με το οποίο είχε αντιμετωπίσει, την περίοδο που φορούσε τη δικαστική τήβεννο, όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που έφτασαν ενώπιόν του. Μέτρο που δεν έχασε ούτε όταν έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και κλήθηκε να δώσει λύση δικαστική σε μια ιστορία με μανδύα καθαρά πολιτικό.

Ο νέος πρόεδρος της Αρχής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.

Το έτος 1972 αρχίζει την καριέρα του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου διορίστηκε ως εισηγητής κατόπιν διαγωνισμού. Τις επόμενες δεκαετίες ανελίχθηκε σε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου φτάνοντας στη θέση του προέδρου του ΣτΕ, από όπου αποχώρησε το 2013, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ως μέλος του δικαστηρίου, το εκπροσώπησε σε διεθνή συνέδρια που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ή της Διεθνούς Ενωσης Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Τον Μάιο του 2014 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει μέλος ή προεδρεύων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, διευθυντής Σπουδών και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών, πρόεδρος ή μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998 – 2001), πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (2003 έως σήμερα), μέλος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες.

«Αποχωρώ από το δικαστικό σώμα με εμπεδωμένη τη συνείδηση ότι υπηρέτησα σε ένα δικαστήριο, του οποίου η σωστή λειτουργία στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματός μας έχει πρωταρχική σημασία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και παραλλήλως για την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων» είχε πει κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ που συγκλήθηκε προς τιμήν του.

Τα επόμενα χρόνια ο Μενουδάκος, από διαφορετικό αλλά κοντινό με τη Δικαιοσύνη μετερίζι, με τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του θα δίνει το στίγμα της Αρχής δημιουργώντας πλέγμα προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που παραμένει σε υψηλή προτεραιότητα και θεσμική πυξίδα, κυρίως τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.