Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν 110 τοπικοί φορείς της Χίου τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο νησί και με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται ότι από το HotSpot έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά.

Ενδεικτικά, υπογραμμίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων) για τις απάνθρωπες κυριολεκτικά συνθήκες διαβίωσης των 2.932 προσφύγων στο Hot Spot της Χίου. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι προβλεπόμενες θέσεις υποδοχής είναι 1.100 παρ΄ όλα αυτά στοιβάζονται σήμερα 2.932 ψυχές.

Αναφερόμενοιστις τραγικές συνθήκες διαβιώσης τονίζουν ότι όχι μόνο απλώς είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαμονής στο Hot Spot, αλλά αντίθετα «προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, καθώς μάλιστα είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά -κακοποιά στοιχεία, απειλώντας έτσι όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Επίσης, κάνουν λόγο για «μαϊμού» πρόσφυγες οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αλλοδαποί με εγκληματική δράση που βρίσκουν καταφύγιο.