Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα από σκλήρυνση κατά πλάκας έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας του.

Ολο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν τον κρίσιμο ρόλο της βιταμίνης D στην επίπτωση των αυτοάνοσων ασθενειών, όπως είναι και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελέτη σε γερμανικό πληθυσμό έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται ισχυρά και με τη συχνότητα των υποτροπών της νόσου.

Αλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα το EPA και το DHA), τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ), η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ποσοστό 95% των ασθενών που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένο λίπος παρέμεινε με μέτρια αναπηρία για διάστημα έως 30 χρόνια και οι περισσότεροι από αυτούς εμφάνισαν μείωση στη συχνότητα των ιώσεων.

Συνιστάται: 1) Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (ζωικού λίπους, βουτύρου, αλλαντικών κ.ά.) 2) Κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. 3) Εξατομικευμένη καταγραφή τροφών ύποπτων για εμφάνιση τροφικής υπερευαισθησίας ή αλλεργιών. 4) Κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας (όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, αβγό, ψάρι και δημητριακά ολικού αλεύρου). 6) Αποφυγή πρόχειρου και γρήγορου φαγητού. 7) Χρήση ελαιολάδου. 8) Λήψη σκευασμάτων ιχθυελαίου ή μουρουνέλαιου που παρέχουν ταυτόχρονα ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.